Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ukrajinci vyvraždili 100 tisíc Poláků: Je to genocida, rozhodl polský parlament

Autor: ČTK, mb - 
22. července 2016
13:31

Sejm, dolní komora polského parlamentu, dnes označil vyvraždění asi 100 tisíc Poláků ukrajinskými nacionalisty za druhé světové války ve Volyni na západě Ukrajiny za genocidu. Pro toto usnesení hlasovalo 432 poslanců, deset se zdrželo a nikdo nebyl proti.

Opoziční média předpokládají, že krok polského parlamentu může vést ke zhoršení vztahů s východním sousedem, kde se po státním převratu na tzv. Majdanu dostali k moci kromě proevropských sil i nacionalisté. Připomíná také „odvetné akce“ Poláků na Volyni s vypalováním ukrajinských vsí a zabíjením civilistů a vybízí k usmíření ve jménu budoucnosti obou národů.

Rezoluce měla být přijata již na výročí začátku tzv. volyňského masakru 11. července, ale byla odložena vzhledem k návštěvě ukrajinského prezidenta Petra Porošenka (50), který se ve Varšavě zúčastnil summitu NATO – a také položil květy k pomníku polským obětem.

Sejm dnešním usnesením vzdal úctu „všem občanům republiky, bestiálně zavražděným ukrajinskými nacionalisty“, a stanovil, že 11. červenec bude památným dnem obětí této genocidy.

„V důsledku genocidy spáchané v letech 1943 až 1945 ukrajinskými nacionalisty bylo zavražděno více než 100 tisíc občanů, hlavně rolníků,“ praví se v usnesení. Dodalo, že tyto masové vraždy až dosud nebyly nazývány genocidou, jak si žádá historická pravda.

V předchozích letech Sejm při této příležitosti používal výraz „etnické čistky charakteru genocidy“. Po loňských volbách však sněmovnu ovládla konzervativní strana Právo a spravedlnosti (PiS), jejíž vůdce Jaroslaw Kaczyński (67) požaduje označovat volyňský masakr za genocidu.

„Nikdy nesmíme zapomenout na tento zločin spáchaný na Polácích, žádný takový zločin nesmí být zapomenut, relativizován nebo označen jinak než jako genocida,“ řekl Kaczyński, když položil květiny u památníku obětem u příležitosti 73. výročí těchto událostí.

Ukrajinští nacionalisté z řad OUNb (Organizace ukrajinských nacionalistů – banderovské hnutí) a další radikální skupiny vraždili zvlášť brutálním způsobem, nešetřili děti ani ženy, které často před smrtí mučili. Jejich červenočerný prapor dnes používá Pravý sektor, který bojuje na východě Ukrajiny proti občanům, kteří se vzbouřili proti nové kyjevské vládě po odchodu Janukovyče. Pravý sektor a další neonacistické organizace tvoří páteř bojujících sil na východě Ukrajiny.

Kromě Poláků vraždili ukrajinští nacionalisté Židy, Rusy, ale například i Čechy. Ti všichni byli považováni za nepřátele „nezávislé Ukrajiny“.

hanka666 ( 22. července 2016 17:03 )

Jak Ukrajina tak Polsko si nemají co vyčítat. Poláci po 1.světové válce vyvraždili tisíce Ukrajinců a Rusů. Spousty z nich odvlekli do koncentračních táborů v Rakousku.

Zobrazit celou diskusi