Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Poslanec vydělal miliardu. Jak? To nedokáže vysvětlit

Ukrajinský parlament
Ukrajinský parlament  (Autor: Reuters)
Autor: Alexandr Božilov - 
24. října 2016
10:48

Ukrajina je podle organizace Transparency International nejzkorumpovanější zemí v Evropě. Před rokem proto pod tlakem západních pozorovatelů schválili poslanci vznik nezávislého Národního protikorupčního úřadu (NABU). Ten si nyní posvítil na poslance Lidové fronty Igora Kotvického. Důvod je prostý: Kotvický neumí vysvětlit, jak se z něj stal miliardář. S informací přišel server Novinky.cz.

Kotvický si přitom na problémy zadělal kuriózním způsobem. Původně totiž během majetkového přiznání uvedl příjmy ve výši 67 milionů hřiven (přibližně stejně korun). Když však nedokázal vysvětlit jednu podezřelou finanční transakci, poměrně razantně své přiznání změnil – místo 67 milionů do kolonky příjmů uvedl rovnou celou miliardu. To samozřejmě vzbudilo pozornost NABU, který se o původ obřích sum začal zajímat. Vyšetřovatelé se ale od poslance zatím důvěryhodného vysvětlení nedočkali.

Investigativní reportér a poslanec poslanec Sergej Leščenko tvrdí, že Kotvický má čilé obchodní vztahy s ministrem vnitra Arsenem Avakovem. Ne všechny jejich obchodní aktivity jsou však v souladu se zákonem. V rozhovoru pro ukrajinský server Gordonua.com Leščenko uvedl, že Kotvický v minulosti pomohl ukrajinskému ministrovi vnitra nelegálně převést na zahraniční účty 40 milionů dolarů. Podle Leščenka je Konvitský, který před vstupem do politiky vedl Avakovovu rodinnou korporaci, „pokladníkem“ ministra. Oba kontroverzní politici patří do strany Svépomoc expremiéra Jaceňuka.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov | scom

Kostlivce ve skříni však mají zřejmě také jiní ukrajinští politici a přiznání příjmů v elektronické podobě jim není příliš po chuti. Například poslanci z Bloku prezidenta Petra Porošenka už navrhli změnu, podle které by se příjmy politiků ukryly před očima veřejnosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hanka666 ( 24. října 2016 11:28 )

Celá Ukrajina je dávno rozkradená, totálně zkorumpovaná všemi. Od roku 1991 uteklo ze zmemě cca 12 milionů lidí. Poslední zhasněte.

Zobrazit celou diskusi