Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Násilí na Ukrajině: Střílí se už i na hranici se Slovenskem!

Autor: mb - 
12. července 2015
15:13

Zdá se, že občanskou válkou zmítanou Ukrajinu zachvacuje další vlna násilí. Teď už se ale bojuje na západní Ukrajině ve městě Mukačevo, jen 50 km od slovenských hranic! Radikální organizace Pravý sektor válčí s policií, dle ukrajinského ministra vnitra Arsena Avakova (51) radikálové neváhali použít granátomety! Hlášeni už jsou nejméně dva mrtví a několik zraněných! A hlavně, soudě dle zveřejněného videa, nacionalisté přijeli auty, která měla české poznávací značky.

Několik zničených policejních aut, rozstřílené stanoviště dopravní policie a oběti na životech. Takové jsou zatím výsledky sobotního ozbrojeného střetu, který se odehrál mezi členy Pravého sektoru a policejními složkami. Situace se navíc neuklidňuje, právě naopak.

 

Kdo s koho

Ukrajinská vláda už vyzvala ozbrojence z Pravého sektoru, aby se vzdali, ale ti řekli, že tak učiní, pokud je k tomu vyzve šéf Pravého sektoru Dmitrij Jaroš (43). Ten však učinil pravý opak! Jaroš prohlásil, že akce radikálů je „nutnou sebeobranou“. V Kyjevě se navíc srotila zhruba stovka členů Pravého sektoru a žádali odstoupení ministra vnitra Avakova. Incident může přerůst v boj o vliv v bezpečnostních složkách. Tzv. dobrovolnický batalion Azov, který bojuje na východě země, už vyjádřil podporu ozbrojencům z Pravého sektoru.

Souboj pašeráků?

Tamní média ovšem upozorňují na to, že v tomto případě jde spíše o peníze. Údajně došlo ke střetu zájmů mezi místním politikem Michailem Laněm a Pravým sektorem o to, komu připadnou příjmy z pašování cigaret v oblasti. Takovou interpretaci však ozbrojenci z Pravého sektoru odmítají a tvrdí, že jen doplatili na to, že odkryli špinavý byznys poslance.

Lidé umírají

„Máme tady nejméně 11 zraněných, šest policistů a pět civilistů,“ stěžoval si médiím starosta Mukačeva Zoltán Lendel. Pravý sektor potvrdil zatím dva mrtvé a čtyři zraněné. Úřady už musely kvůli konfliktu z nebezpečné oblasti evakuovat obyvatele!

Co je Pravý sektor?

Jedná se o krajně pravicovou nacionalistickou organizaci. Pravý sektor se začal výrazněji angažovat v politice po tzv. Majdanu, kde sehrál centrální roli. Jeho členové patřili k nejradikálnějším demonstrantům, zasypávali policisty zápalnými láhvemi. Analytici dlouhodobě upozorňují na to, že současná vláda má potíže s udržením kontroly nad všemi ozbrojenými složkami země. V dubnu proto Kyjev oznámil, že se vůdce Pravého sektoru Dmitrij Jaroš stane poradcem náčelníka generálního štábu Viktora Muženka (53) a Pravý sektor se stane součástí ozbrojených sil Ukrajiny. Tato strategie však zatím zjevně selhává…

 

 

ivoadler ( 13. července 2015 12:57 )

Neuvěřitelné! Náš nejčtenější deník píše, že Ukrajinou zmítá občanská válka. Já a pan prezident to říkáme už nejmíň půl roku. Naše sdělovací prostředky vytrvale melou pořád svou - je to ruská agrese. Není to ruská agrese! Kdy už to těm blbcům dojde? Ono jim to už vlastně došlo, ale nemohou to přiznat. Že by tohle byl bod obratu?

valkaamir ( 13. července 2015 09:26 )

 Tady to mate odpurci Majdanu vlada a vy s ni rikate . ne Majdan byl mirumilovny zadni ozbrojenci zadni radikalove kdepak Fasisticky sektor.USA Viktoria Nuland jen rozdavala pytel byskvitu v kyjeve To jen Rusaci ohrozuji Kyjev a tak dale nasi vlastenci patolizalove Ameriky takto tvrdi porad a zakladaji si na teto propagacni politiky porad .Musi se jim to hodit jako hnuj aby si doopravdy k tomu Majdanu cichly a sahli si na nej jinak zase budou stvat a neprestanou.

abaron ( 13. července 2015 08:00 )

za to, že sme im nedali policajtov do ulíc ? tak teraz silou mocou nás do toho idú ťahať ? prasačenko patrí do blázinca ASAP !!!§§§

abaron ( 13. července 2015 07:57 )

to sa chcú preplaziť cez hranice, že sme si nevšimli ? zaujímavá taktika

cotonice ( 13. července 2015 02:02 )

Už jsem se několikrát vyjadřovala k banderovcům na Ukrajině a to v době ,kdy naše vláda lezla Ukrajincům do ... ! A došlo na má slova , i když jsem byla osočována všemi těmi zapšklými nekriticky protiruskými individui. Banderovci = Pravý sektor, jsou ti největší a nejkrutější banditi , kteří si dělali dělají a budou dělat ,co se jim zachce, t.j. budou vraždit nejen cizince ( i Čechy) ,ale i vlastní lidi. Banderovci mi vyvraždili téměř celou rodinu - 15.1.1944 Zdolbunovo - Ivačkov.Všichni byměli viset za to , co zla ,neštěstí , bolesti a krutosti na tomto světě udělali.Pevně jsem doufala , že staří pomřeli ,ale jak vidím mladí převzali štafetu ve vraždění. Varuji všechny před přijímáním a udělováním azylu těmto hajzlům. Socan68 má pravdu

Zobrazit celou diskusi