Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Válečný zločinec Tony Blair? Vyšetřovací komise strhala válku v Iráku

Autor: ČTK, mb - 
6. července 2016
14:34

Plánování a příprava Británie na válku v Iráku byly zcela nepřiměřené. Uvádí to zpráva vyšetřovací komise vedená bývalým vysokým úředníkem Johnem Chilcotem. Právní základ pro britskou vojenskou akci v Iráku nebyl podle komise vůbec uspokojivý.

Hrozba iráckých zbraní, která se udávala jako důvod k zásahu a byla označovaná za jistou, nebyla podle komise odůvodněná. Británie se připojila k invazi v Iráku dříve, než se využily všechny mírové možnosti. Intervence pak byla špatně plánovaná a její důsledky podceněny, tvrdí komise v dlouho očekávané zprávě, jejíž vypracování trvalo sedm let.

Tehdejší britský premiér Tony Blair (63) byl podle zprávy také varován, že invaze v Iráku může zvýšit hrozbu ze strany teroristické sítě Al-Káida proti Británii. Předvídat se také měla nestabilita, jakou v Iráku vojenský zásah může vytvořit. Blair a jeho vláda ale úmyslně neklamaly parlament či britskou veřejnost ohledně situace v Iráku před invazí, tvrdí komise.

Tvrdě ale komise odsoudila politické, zpravodajské a vojenské plánování invaze. Také je podle jejího předsedy Johna Chilcota přesvědčena, že rozmístění britských sil v Iráku neskončilo valným úspěchem. Iráčané ohromně trpěli intervencí, která byla v jejich zemi špatně vedena, uvedla vyšetřovací skupina.

Protiváleční aktivisté a příbuzní 179 britských vojáků, kteří v Iráku zahynuli, doufají, že zpráva Chilcotova týmu umožní stíhat expremiéra Blaira pro případné válečné zločiny.

Válka v Iráku začala americko-britskou operací Irácká svoboda 20. března 2003 proti režimu iráckého prezidenta Saddáma Husajna a skončila 15. prosince 2011 odchodem posledních amerických vojáků z Iráku. Trvala přes 3200 dní (osm let a skoro devět měsíců), v Iráku mělo v různých dobách vojáky 40 zemí světa včetně ČR. Velká Británie měla v zemi druhé nejpočetnější jednotky, celkem prošlo nasazením 46 tisíc vojáků, nejvíce Britů bylo v Iráku v květnu 2003 (18 tisíc).

Za téměř devět let války v Iráku podle nevládní organizace Iraq Body Count zahynulo na 162 tisíc lidí, z toho téměř 80 procent civilistů, a na čtvrt milionu osob bylo zraněno. V Iráku též zahynulo 4801 zahraničních vojáků, z toho 4487 Američanů. Britové vyčíslili své ztráty na 179 vojáků, z toho 136 zahynulo při bojových operacích. Kvůli násilnostem opustily své domovy čtyři miliony lidí (asi 15 procent obyvatelstva země), z toho přes dva miliony odjely do zahraničí (nejvíce do Sýrie a Jordánska).

Blair odstranění Husajna jako chybu nevidí

Britský expremiér Tony Blair v reakci na zveřejnění nebývale kritické zprávy Chilcotovy komise o válce v Iráku řekl, že na sebe bere veškerou zodpovědnost za chyby, které se před zapojením země do konfliktu staly.

Uvedl však rovněž, že se o účasti ve válce rozhodoval v dobré víře a že stále věří, že odstranění iráckého diktátora Saddáma Husajna bylo správnou věcí.

Celou zprávu si můžete v angličtině přečíst ZDE

gabreta ( 6. července 2016 18:15 )

No a teď je tam tedy oáza míru, klidu a pokoje, takovej trochu ráj na zemi! Že??

buaft ( 6. července 2016 16:55 )

Nechytáš sklerózu? Už nemáš v paměti co má grázl na triku? Google je k dispozici, pokus se zavzpomínat.

super ( 6. července 2016 16:51 )

Tvým "týpkům" bych svatozář nenasazoval, opatrně.

super ( 6. července 2016 16:46 )

Pokliďme si v zemi https://www.novinky.cz/domaci/408503-nejvyssi-patra-policie-jsou-prorostla-zlocinem-tvrdi-zprava-nej vyssiho-zalobce-zemana.html, jen čteme, nadáváme v diskuzi, hlava státu je na buřtech, vládu jmenoval, vládu ponechává, proč.

super ( 6. července 2016 16:44 )

Co na to Pavlínka Filipovská?

Zobrazit celou diskusi