Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Přibudou další popravy novinářů? USA znovu bombardují Irák!

Autor: ČTK, tp - 
7. září 2014
10:32

Popravy vězňů stále Američany nedonutily přestat bombardovat strategické pozice v Iráku. Nově zaútočily letouny u přehrady nedaleko hlavního města - Bagdádu. Opět se tak může stát, že teroristé z ISIL jako odplatu připraví o život někoho z dalších unesených novinářů či humanitárních pracovníků.

Americká letadla začala bombardovat pozice radikálů kolem přehrady u města Hadísa, které leží severozápadně od Bagdádu. Vojenské úspěchy hlásí také kurdské milice v okolí Mosulu.

USA vyslaly letadla nad přehradu u Hadísy na žádost irácké vlády. "Smysl těchto útoků je zabránit teroristům ohrožovat irácké jednotky, které kontrolují přehradu," sdělil tento zdroj. V okolí Hadísy žijí hlavně sunnité. USA zapojily své letectvo do bojů proti skupině Islámský stát (ISIL) v Iráku v srpnu a provedly od té doby kolem 130 náletů.

Poti ISIL bojují kromě irácké armády také kurdské a šíitské milice. Kurdům se v posledních dnech podařilo dobýt zpět několik vesnic, jež ISIL obsadil v letních měsících. Kurdové mají v rukou také návrší nad městem Mosul, jejž ISIL obsadil už v červnu. ISIL vyhlásil v severním Iráku a Sýrii chalífát a snaží se obsazovat strategická místa. Krátce ovládl také přehradu u Mosulu, ale tu se podařilo osvobodit díky americké letecké podpoře.

Přehrada u Hadísy leží v provincii Anbár a je po mosulské druhou největší v Iráku. V srpnu se ISIL podařilo uzavřít výpusti přehrady ve Fallúdži, která leží západně od Bagdádu. V důsledku toho bylo zaplaveno část území na horním toku Eufratu a v jihoiráckých provinciích, které jsou domovem šíitského obyvatelstva, poklesly hladiny vody. V rukou ISIL je také několik menších ropných polí, což skupině umožňuje prodávat ropu překupníkům a hradit z ní své výdaje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rumovapalice ( 7. září 2014 12:47 )

to měla hančí a tončí taky a už vaří někde v pakistánu ovčí polívku

rumovapalice ( 7. září 2014 12:44 )

buď rád, aspoň sem nepřijdou a nepodříznou ti ty tvoje s.ráče, teda děti, těch by asi byla veliká škoda

cityjail ( 7. září 2014 12:21 )

Jestli mne neklame paměť,když nastupoval do funkce,měl plnou hubu míru a porozumění mezi národy...no,třeba mně paměť klame...

frantaklika ( 7. září 2014 12:12 )

Obamova administrativa, řízená židovskou CIA dělá zoufalé věci, jako když někdo chce vzduchovkou sestřelit vosí hnízdo. Místo aby nechali středověk středověkem, dodávají další zbraně a svrhávají autority, které si dokázali udělat pořádek.

Zobrazit celou diskusi