Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blair burcuje Brity: Zastavme brexit, odchod z EU není ještě definitivní

Autor: Alexandr Božilov - 
25. listopadu 2016
10:40

Bývalý britský premiér Tony Blair prohlásil, že odchod Británie z EU ještě nemusí být definitivní záležitostí. Apeloval také na britské občany, aby se o to přičinili.

„Může se to celé zastavit, pokud se lidé v Británii rozhodnou zjistit, co to pro ně může znamenat. Analýza toho, co Británie získá a co naopak ztratí, zatím příliš neobstála,“ uvedl Blair v rozhovoru pro časopis New Statesman.

Bývalý vůdce Labouristické strany a britský premiér z let 1997–2007 stále věří, že parlament nebo přímo občané Británie budou nakonec schopni prosadit rozhodnutí, které by celý proces zarazilo.

Bývalý britský premiér Tony Blair Bývalý britský premiér Tony Blair | Reuters, EPA, ČTK
 

Tento postoj ho staví do přímého protikladu současné premiérky Theresy Mayové. Ta nové referendum rezolutně odmítá a argumentuje tím, že „brexit je zkrátka brexit“. Mayová rovněž trvá na tom, že proces odchodu Británie z EU začne po právní stránce v březnu příštího roku.

Rozhodnost Mayové se však Blairovi vůbec nezamlouvá. „Proč jste nemysleli na zadní vrátka,“ ptá se Blair současné vlády. „Proč jste prostě neřekli, že jste toto rozhodnutí učinili před tím, než jste poznali důsledky. A když jste je poznali, proč jste neřekli, že už si tím odchodem nejste tak jisti?“

Blair tak narážel mimo jiné na včerejší zprávu nezávislého Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost, který předpověděl, že růst britské ekonomiky příští rok zpomalí na 1,4 procenta, což je nejméně od roku 2009. Ministr financí Philip Desmond také uvedl, že si vláda během příštích pěti let bude muset vypůjčit o 122 miliard liber více, než na jaře očekávala.

„Musíte se poučit z lekcí v podobě brexitu, Trumpa a podobných populistických rozhodnutí napříč západním světem, jinak to špatně dopadne,“ apeloval Blair na britskou veřejnost.

Zobrazit celou diskusi