Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Tleskáte tu naposled,“ tepali Brity v europarlamentu. Ostrá byla i Merkelová

Autor: ČTK, mb - 
28. června 2016
13:00

Pokud některá země vystoupí z Evropské unie, nemůže očekávat, že se zbaví povinností a nadále bude moci užívat všech práv. Na adresu Británie to v úterý řekla německá kancléřka Angela Merkelová (61). Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (61) si pak v Evropském parlamentu dobíral britského poslance Nigela Farage, který bojoval za odchod Británie z EU. „To je naposledy, co tu tleskáte! A co tady vůbec děláte?“ prohlásil Juncker.

Ve svém vystoupení před německým parlamentem Angela Merkelová zdůraznila, že EU bude při vyjednávání s Londýnem hájit své zájmy. Když bude chtít Británie být i nadále součástí společného evropského trhu, bude muset přijmout jeho podmínky, včetně volného pohybu osob, řekla.

„Musí to být a také to bude citelný rozdíl, jestli chce země být členem rodiny Evropské unie, nebo ne. Kdo chce z této rodiny vystoupit, ten nemůže očekávat, že s tím odpadnou všechny povinnosti, ale privilegia zůstanou,“ řekla Merkelová ve svém zatím nejtvrdším vyjádření k rozhodnutí Británie opustit osmadvacítku.

Podle Merkelové není možné, aby si Londýn vybíral třešničky na dortu. Evropa s Británií jako s budoucí třetí zemí jednání povede tak, aby nezpochybnila výdobytky zbylých 27 členských zemí. „Volný přístup ke společnému trhu dostane ten, kdo bude akceptovat čtyři základní evropské svobody pohybu – lidí, zboží, služeb a kapitálu,“ řekla německá kancléřka, kterou poslanci opakovaně přerušovali potleskem, zejména v pasážích kritických vůči ostrovnímu království.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se pak v Evropském parlamentu posmíval britskému poslanci Nigelu Farageovi. „To je naposledy, co tu tleskáte. A do jisté míry jsem překvapen, že tady vůbec jste. Bojoval jste pro odchod, Britové hlasovali pro odchod, tak co tady děláte?“ prohlásil uštěpačně Juncker.

Britský poslanec Nigel Farage si ale nenechal nic líbit a ve svém projevu prohlásil, že „evropští poslanci v životě neměli pořádnou práci a evropský projekt selhává“. Euroskeptik se také domnívá, že Británie nebude jedinou zemí, která EU opustí.

Nehledě na ironické poznámky se Juncker a Farage na konci „udobřili“, když předseda Evropské komise oblažil britského poslance polibkem na tvář, což vykouzlilo úsměvy na tvářích obou mužů.

Britské rozhodnutí opustit Evropskou unii ovšem nadále vyvolává značné politické napětí. Němečtí sociální demokraté požadují tvrdý postup vůči Británii. Za vystoupení z EU nemůže být žádná odměna, uvedl šéf jejich poslanců.

Dle českého premiéra Bohuslava Sobotky (44, ČSSD) je pak třeba změnit fungování celé EU. „Byl bych velice rád, kdyby Evropská komise více napomáhala hledání kompromisu Evropské unie, kdyby se více snažila řešit možné rozpory mezi členskými státy EU,“ prohlásil Sobotka.

„Chtěl bych také, aby Evropská komise více respektovala rozhodnutí Evropské rady,“ dodal a zmínil hlavně otázku řešení migrační krize, kdy se jednotlivé členské země EU na něčem shodly, nicméně Evropská komise stále propaguje takzvaný povinný přerozdělovací mechanismus při rozdělování uprchlíků.

ČTĚTE VÍCE: Vše o brexitu

maledivy2016 ( 28. června 2016 17:32 )

EU patří na smetiště dějin, je to velký úlet a katastrofa a těží z toho pouze mocipáni!

nezadat1 ( 28. června 2016 17:27 )

Není co dotat,snad jen,že už se vaří voda na tu svin i.

hejhej ( 28. června 2016 17:04 )

Ta německá čúza Merkelová by už měla držet hubu. Kdo rozeštval Evropu je především ona. Pozvala do Evropy bez dokladů verbež, která se začíná rozpínat a vyžadovat uznávání jejích odporné, násilnické ideologie. Jakým právem se Merkelová se.re do ostatních států. Chová se hůř než sověti za totáče. Aspoň by redaktoři , když už o té krávě Merkel píšou, nemuseli ukazovat její odporný ksicht.

mathony ( 28. června 2016 16:52 )

ta tučná němka má všechno na svědomí kolik si ta s...ě za ty roky nakradla z poplatků co státy musí dávát na jejich platy

idmina ( 28. června 2016 16:43 )

Něco na tom je, ale původ je v neklidu a ruského popichování v muslimských státech a plánovaný hon z plánované války za mírem. Každý pátý Rus je muslim, to si najdi na netu. někam je potřebují pozvolna odsunout. Kdo asi.

Zobrazit celou diskusi