Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Mayová s brexitem „ostrouhala“. Soud: Vystoupení z EU musí odkývat parlament

Autor: ČTK, Mii - 
3. listopadu 2016
14:19

Britská vláda potřebuje ke spuštění procesu vedoucího k odchodu z Evropské unie souhlas parlamentu. Rozhodl o tom ve čtvrtek příslušný soud v Londýně. Kabinet vzápětí oznámil, že ho verdikt zklamal a že se proti rozhodnutí odvolá.

Mluvčí premiérky Theresy Mayové uvedla, že všechny nezbytné přípravy k aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy o fungování EU budou i přes soudní rozhodnutí pokračovat. Vláda podle ní o tématu promluví v parlamentu v pondělí.

Televize BBC čtvrteční rozhodnutí označila za jednu z nejvýznamnějších ústavních kauz za několik posledních generací.

Podle ministra obchodu Liama Foxe je kabinet  „odhodlán respektovat výsledky (červnového) referenda“, v němž se Britové vyslovili pro odchod z evropského bloku. 

Verdikt je podle agentury AP ranou pro vládu Mayové, která chce zahájit rozhovory o odchodu z EU do konce března 2017. Právník vlády sdělil agentuře Reuters, že nejvyšší soud si již pro jednání o této věci vyčlenil termín od 5. do 8. prosince.

Významné rozhodnutí 

Stěžovatelé, kteří záležitost dali k soudu, argumentovali tím, že takzvaným brexitem přijdou Britové o některá práva, například o právo volného pohybu v rámci členských zemí, a to se podle nich nemůže stát bez souhlasu parlamentu.

Jejich hlavní představitelka, podnikatelka Gina Millerová, ve čtvrtek zdůraznila, že jim nejde o politiku, ale o samotný proces. Správným místem pro debatu o opuštění Unie je podle ní „suverénní parlament“. Vláda naopak soudí, že pro spuštění brexitu má mandát daný referendem.

Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn prohlásil, že rozhodnutí soudu podle něj zdůrazňuje okamžitou potřebu přenést debatu o podmínkách vyjednávání na půdu parlamentu. Šéf liberálních demokratů Tim Farron verdikt uvítal s tím, že Britové by měli dostat šanci vyslovit se ke konečné dohodě o brexitu. „Měli by dostat příležitost říct ne nezodpovědnému ‚tvrdému‘ brexitu, který ohrožuje naši ekonomiku a pracovní místa.“

Podle prozatímního šéfa protiunijní strany UKIP Nigela Farage směřuje země k „polovičnímu brexitu“, a pokud Británie nevystoupí do roku 2019, hodlá se vrátit do britské politiky.

Evropská komise uvedla, že rozhodnutí britského soudu nebude komentovat. Její předseda Jean-Claude Juncker bude s Mayovou na její žádost hovořit v pátek po telefonu.

Po oznámení verdiktu poprvé po třech týdnech krátce posílila libra. Pak podle očekávání opět oslabila poté, co vláda oznámila, že se odvolá.

VŠE O BREXITU ČTĚTE NA BLESK.CZ ZDE

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi