Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Já mám děti, ona žádné.“ Rána pod pás kandidátky na premiérku naštvala Brity

Autor: ČTK, simao - 
9. července 2016
14:10

Jedna byla pro brexit, druhá proti. Jedna má tři děti, druhá žádné. Z roviny názorů na britský odchod z EU se rivalita mezi kandidátkami na novou britskou premiérku přesunula na rovinu čistě osobní. Trojnásobná matka Andrea Leadsomová totiž naznačila, že na rozdíl od své bezdětné konkurentky Theresy Mayové má výhodu. Že se vytáhly v kampani děti, to však u řady Britů vyvolalo rozhořčení. I proto, že Mayová nedávno vůbec poprvé otevřeně přiznala - dítě jsme chtěli, ale nešlo to.

V Británii vyvolalo rozhořčení vyjádření jedné z kandidátek na post premiérky Andrey Leadsomové, která v rozhovoru pro deník The Times vylíčila bezdětnost své rivalky, ministryně vnitra Theresy Mayové, jako nevýhodu v boji o důvěru členů Konzervativní strany.

Podle náměstkyně ministryně energetiky Leadsomové mají ženy s dětmi, včetně jí samotné, větší podíl na budoucnosti země. „Upřímně si myslím, že jako matka máte reálnější podíl na budoucnosti země, hmatatelný podíl. Ona (Mayová) zřejmě má neteře, synovce, spoustu dalších lidí. Já ale mám děti, které samy budou mít děti a ty budou přímou součástí toho, co se bude odehrávat, řekla Leadsomová novinářce Rachel Sylvestrové.

Vyjádření Leadsomové na téma mateřství a bezdětnost nyní budí velký rozruch, protože politička v rozhovoru naznačila, že jako matka tří dětí je vhodnější uchazečkou o post premiérky.

Strhla se kolem toho pořádná mela. The Times považovaly vyjádření Leadsomové za natolik závažné, že jej v sobotu umístily na titulní stranu. Leadsomová se ale hájí tím, že její úmysly byly přesně opačné. A že došlo k překroucení jejích slov. Dokládat to má i jiná část rozhovoru, kde Leadsomová tvrdí: „Jsem si jistá, že bude smutná, že nemá děti, takže z toho nechci dělat téma ‚Andrea má děti, Teresa ne‘, protože by to bylo skutečně strašné.“

Ministryně vnitra Mayová celou věc nijak přímo nekomentovala, vyzvala ale svou stranickou kolegyni, aby se připojila k její snaze vést čistou a nezáludnou kampaň. Na Twitteru mimo jiné napsala, že se bude snažit, aby kampaň zůstala „v mezích přijatelné politické debaty“.

Shodou okolností před týdnem však sama Mayová v rozhovoru s nedělníkem The Mail on Sunday vůbec poprvé veřejně hovořila o tom, že se svým mužem Philipem se o početí snažili. „Někdy se věci, které si přejete, aby se udály, nestanou,“ dodala s tím, že stejnému problému čelí i řada dalších párů. Řekla také, že ji to s manželem poznamenalo, ale že svůj osud přijali a že útěchu jim poskytl jejich šťastný svazek.

Třiapadesátiletá Leadsomová je v boji o předsednictví britských vládních konzervativců považována za outsidera, patřila však k hlavním tvářím kampaně za vystoupení země z Evropské unie a podpořil ji i bývalý starosta Londýna Boris Johnson. Ten v červnu nečekaně oznámil, že se o vedení strany po rezignaci premiéra Davida Camerona ucházet nebude. Naopak Mayová byla za setrvání Británie v EU, zůstávala však stranou kampaně, kterou neúspěšně vedl právě Cameron.

lesnismes ( 10. července 2016 07:37 )

Sorac,vydela(mzda).Jdu si dat strelu jacka danielsa ,na uklidneni.Dobra to meducina.

lesnismes ( 9. července 2016 23:45 )

Dalo by se rici "jedna horsi nez druha".Obe "devcata" z konzervativni strany podobne nasi ODS,v podstate kaslajici na obycejne lidi.Kdyby ovsem uz jedna nekolikrat neukazala sve "lidstvi" v plne barve.Ona totiz prosadila perverzni zakon ze si obcan Britanie nemuze privezt do anglie manzelku z jineho statu nez je EU,pokud videla mene nez 18600 pandu rocne a takovejch lidi nezije v dnesni britanii malo.Jeji dalsi zamer je po vystoupeni britanie z EU oklestit v anglii lidska a pracovni pava garantovana do teto doby EU a predhodit lidi syrovemu a nenasytnemu trhu otrokaru.Mimo jine chce take vyhostit ze zeme vsechny cizince z vychodniho bloku jako by v anglii tezce pracujici Cesi byli lidmi druhe kategorie.Jmeno te nelidske hyeny je Theresa May.To druhe devce by theoreticky mohlo byt trochu lidstejsi,mozna.

Zobrazit celou diskusi