Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Johnson vytáhl proti odpůrcům brexitu: Hysterie jako po smrti princezny Diany

Autor: simao, ČTK - 
5. července 2016
08:56

Kolem brexitu je nadále velmi živo. V čele protiunijních UKIP skončil Nigel Farage, další ze „zbabělců“ a lídr kampaně za vystoupení Boris Jonhson nechce být premiérem, ale tepe britskou vládu a ty, kteří po rozhodnutí o vystoupení z EU dle něj truchlí podobně jako v případě smrti princezny Diany. Londýnská právnická kancelář však tvrdí, že referendum Britů není právně závazné. Měli by jej prý odhlasovat ještě poslanci.

Bývalý londýnský starosta Boris Johnson se sice stal lídrem tábora, který vyzýval Brity k volbě pro brexit, do čela konzervativců a britské vlády ale nechce. Vysloužil si proto pohrdavá označení za „zbabělce“, ale i horší. Sám Johnson však opět pálí ostrými.

Johnson totiž zkritizoval britskou vládu, že před referendem neinformovala veřejnost o pozitivních stránkách odchodu země z EU. „Bylo chybné, že vláda nechala veřejnost volit mezi dvěma možnostmi, aniž by byla ochotna vysvětlit – pro případ, že by lidé hlasovali pro odchod – jak by (brexit) mohl fungovat v zájmu Spojeného království a Evropy,“ uvedl Johnson v příspěvku v listu The Telegraph.

Johnson: Truchlení jako po smrti princezny Diany

Příznivce tábora bojujícího za setrvání Británie v EU po referendu podle Johnsona zachvátila „hysterie“, a kabinet by proto měl okamžitě učinit jasné prohlášení o skutečných důsledcích brexitu. Nelze s tím čekat až na nového premiéra, apeluje Johnson. „V části populace panuje určitý druh hysterie, nakažlivé truchlení jako v roce 1997 po smrti princezny z Walesu,“ napsal Johnson s narážkou na princeznu Dianu.

Strach z následků brexitu je podle Johnsona značně přehnaný a černé scénáře, kterými se zastánci setrvání v EU před referendem snažili voliče odstrašit od hlasování pro brexit, se podle něj nepotvrdily.

Johnson byl přitom hlavní tváří kampaně za brexit spolu s ministrem spravedlnosti Michaelem Govem, svým bývalým spojencem, se kterým je nyní ve při. A také společně s předsedou Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigelem Faragem, který pro změnu v pondělí – také poněkud překvapivě – rezignoval.

O post lídra Konzervativní strany, s níž je nyní spojena i premiérská funkce, se uchází kromě Govea ministryně vnitra Theresa Mayová, ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb, někdejší ministr obrany Liam Fox a náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová.

Protest Londýňanů proti brexitu: Boris Johnson a Nigel farage na karikatuře Protest Londýňanů proti brexitu: Boris Johnson a Nigel farage na karikatuře | Reuters

Londýnští právníci: Referendum není právně závazné

Mezitím co Johnson dál obhajuje brexit, londýnská advokátní firma podniká právní kroky, aby zabránila britská vládě aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy bez souhlasu britského parlamentu. Bylo by to podle ní totiž protizákonné, informoval zpravodajský server BBC.

Článek 50 upravuje podmínky vystoupení země z EU a jednání o brexitu mají mezi Londýnem a Bruselem začít až po jeho oficiální aktivaci ze strany Britů. Podle firmy Mishcon de Reya, která zastupuje skupinu anonymních podnikatelů a akademiků, by bylo nezákonné, kdyby premiér aktivoval článek 50 předtím, než odchod Británie z EU schválí poslanci britského parlamentu.

„Výsledek referenda není právně závazný, a kdyby současný či budoucí premiér aktivovali článek 50, bylo by to nezákonné,“ tvrdí zástupce právní kanceláře Kasra Nouroozi.

Poslanci proti vůli lidu? Podle BBC nereálné

Po aktivaci článku 50 začne dvouletá lhůta pro dojednání dohody o odchodu země z evropského bloku. Prodloužit ji lze pouze v případě jednomyslné shody 27 zbývajících členských zemí. Řada evropských politiků Británii vyzvala, aby k jednání o svém odchodu přistoupila co nejdříve.

Podle serveru BBC by poslanci, jejichž jasná většina byla před referendem proti odchodu Británie z EU, teoreticky mohli brexit zablokovat. BBC ale zároveň přiznává, že je krajně nepravděpodobné, že by se poslanci postavili vůli lidu vyjádřené v referendu.

Na aktivaci článku 50 se však bude ještě podle všeho nějaký čas čekat. Britský konzervativní premiér David Cameron oznámil totiž svou rezignaci s tím, že aktivace článku 50 je podle něj už úkolem pro jeho následovníka. „Parlament bude hrát samozřejmě svou roli v procesu, aby bylo jasné, že najdeme tu nejlepší možnou cestu kupředu,“ reagovala v pondělí Cameronova mluvčí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi