Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zmatek a panika po brexitu? Jako po kolapsu Sovětského svazu, tvrdí Rusko

Autor: ČTK - 
27. června 2016
20:34

Události po tzv. brexitu sleduje bedlivě i Rusko. Nastalý chaos prý připomíná kolaps Sovětského svazu v roce 1991, soudí mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Zároveň ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) v pondělí snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie o dva stupně na úroveň AA. Stala se tak poslední ze tří hlavních ratingových agentur, které Británii odebraly nejvyšší možný rating AAA.

"Podle našeho názoru je tento výsledek (britského referenda) klíčovou událostí, která povede k méně předvídatelné, méně stabilní a méně efektivní politické struktuře ve Spojeném království," uvedla S&P. Poukázala rovněž na zvýšené riziko odchodu Skotska ze Spojeného království.

Agentura ve své zprávě varovala také před riziky pro vývoj ekonomiky a veřejných financí. Upozornila i na ohrožení role britské libry jako mezinárodní rezervní měny.

Výhled ratingu Británie zůstává negativní, což znamená, že S&P může přikročit k dalšímu zhoršení. "Tento negativní výhled odráží rizika pro ekonomické vyhlídky, rozpočtovou výkonnost a roli libry jako rezervní měny, stejně jako rizika pro ústavní a ekonomickou integritu Spojeného království v případě dalšího referenda o nezávislosti Skotska," uvedla agentura.

S&P již v pátek varovala, že předpokládaná politická, finanční a ekonomická rizika spojená s odchodem z EU zřejmě povedou ke zhoršení ratingu Británie. Konkurenční ratingové agentury Fitch Ratings a Moody's Investors Service snížily rating Británie ze stupně AAA už dlouho před začátkem kampaně k referendu.

Fitch Ratings v pondělí navíc přikročila k dalšímu snížení britského ratingu, a to o jeden stupeň na AA z AA+. Varovala rovněž, že by v budoucnosti mohla hodnocení opět zhoršit.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si za velmi nízký úrok.

Konec SSSR jako měřítko pro změny v EU

I když je nerozumné načrtávat přímé paralely, je zřejmé, že Británie prochází „turbulentním, matoucím a nepředvídatelným obdobím“, , řekl Peskov novinářům. Mnoho generací si podle něho jasně vzpomíná na tu dobu "nejistoty".

Sovětský svaz byl rozpuštěn v prosinci 1991, rok a půl poté, co vyhlásily samostatnost sovětské pobaltské státy, tedy Estonsko, Litva a Lotyšsko. Ty o 13 let později vstoupily do Evropské unie a NATO. Rozpad SSSR označil nynější ruský prezident Vladimir Putin za největší geopolitickou katastrofu 20. století.

ČTĚTE VÍCE: Vše o brexitu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hanka666 ( 28. června 2016 03:21 )

Ano, to byla opravdu geopolická katastrofa. Musíte si uvědomit, že rozpadem SSSR se několik milionů lidí přes noc najednou ocitlo v jiné zemi. 90. roky byly pro Rusko naprostá tragedie. Jako prezident byl dosazen proamericky orientovaný Jelcin. Ten byl však jen opilá loutka. A začalo vykrádání ve velkém. Z Ruska se vyvážely biliony dolarů. Nastal naprostý chaos, Rusko zbankrotovalo, miliony lidí přišly o práci, ve velkém se zavíraly vytunelované a zkrachovalé podniky. Tak jako u nás. Jelcin jako prezident odstoupil a Rusové věděli, že ted nebo nikdy, že se pokusí ještě o záchranu. Když byl jmenován Putin, všichni zahraniční hosté se smáli a ptali se KDO? Je to na youtube. No a zbytek už známe. Začal klepat po prstech Chodorkovského,Cubajse, Berezovského a další oligarchy a lumpy. Zdá se, že se Rusko z toho nejhoršího dostalo. I dnes pozůstatky 90.let stojí Rusko miliardy dolarů. Amíci vědí, že vojensky se do Ruska nedostanou. Tak to zkouší Ukrajinou, Gruzií, Kazachstánem, spojí se i s čertem, jen aby se rusům dostali na kobylku, rozporcovali Rusko a kradli a parazitovali.

ja01 ( 27. června 2016 21:46 )

"Rozpad SSSR označil nynější ruský prezident Vladimir Putin za největší geopolitickou katastrofu 20. století." No pro Rusko a jejich ego určitě, státy, které v rámci SSSR okupovali, si většinou dobře vystačí i bez Rusů.

Zobrazit celou diskusi