Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Brexit drtí Brity. „Přijde zvyšování daní i škrty,“ řekl tamní „Babiš“

Autor: ČTK, mb - 
28. června 2016
10:35

Británie bude muset zvýšit daně a omezit státní výdaje, aby se vypořádala s hospodářskými následky svého rozhodnutí opustit Evropskou unii. V rozhovoru na rozhlasové stanici BBC Radio 4 to v úterý řekl britský ministr financí George Osborne (45) – tedy protějšek šéfa české státní kasy Andreje Babiše (ANO). Podle ministra, který patřil mezi hlavní zastánce setrvání v EU, nebude nyní život v Británii tak růžový, jako byl za členství v evropském bloku.

„Rozhodně budeme muset poskytnout lidem fiskální jistotu, budeme muset ukázat zemi i světu, že vláda dokáže vyjít se svými prostředky,“ řekl Osborne. Na dotaz, zda tím myslí růst daní a pokles výdajů, odpověděl: „Ano, přesně tak.“

Ministr po brexitu očekává kolísání trhů a delší období, během něhož čekají Británii změny ekonomického uspořádání. „Život nebude tak růžový, jako byl uvnitř EU,“ řekl. Zároveň upozornil, že před hospodářským šokem v případě odchodu z EU varovala už před referendem britská centrální banka i další ekonomické instituce.

Osborne rovněž odmítl kritiku, že vláda nebyla připravena na dopady odchodu z EU. Ministři ve spolupráci s centrální bankou podle něj strávili hodně času na přípravě plánů na omezení hospodářských dopadů brexitu. „Nebylo ale v odpovědnosti těch, kdo chtěli zůstat v EU, aby připravovali plány na to, co bychom měli dělat, když z EU odejdeme,“ řekl.

ČTĚTE VÍCE: Vše o brexitu

Bývalý český prezident Václav Klaus vidí brexit jako šanci pro Evropu i Česko. Podívejte se proč:

Video  Brexit jako šance pro Evropu i Česko. Celý rozhovor s Václavem Klausem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

djaba ( 28. června 2016 23:16 )

V anglických končinách se škrty a zvýšené daně projeví - přeloženo do češtiny - ,státní zaměstnanci přijdou o jedno procento mzdy a ceny se zvýší max. o dvě procenta .A budou stejně vysmátí a k nám přijede jejich důchodec rozfofrovat marně důchod .Jen my turisti tam opět dáme za kopeček zmrzliny stopáďo a za hambáče pětikilo a do muzea patnáct stovek .Němčour dá za to polovinu a stejně to bude pro něj levnější než doma a bude nadávat na Putina .

luder ( 28. června 2016 12:45 )

Jen žádné strašení jen žádné spěchy, všechno chce svůj čas! Sama Merkelová neví, co si počít!

hanka666 ( 28. června 2016 12:00 )

Vidím a překládám dobře? Německo s Francií chce nový superstát, který má nahradit EU. Zučastněné státy nebudou vlastnit armádu, bezpečnostní složky, nebudou mít svůj danový systém, nebudou mít své národní měny, nebudou mít svou centrální banku. Kdo bude v SUPERstátu nebude si moci hlídat své vlastní hranice, nebude moci kontrolovat přistěhovalce, bude jedna zahraniční politika. Toto upekli ministři zahr.věcí Německa a Francie. Takže utahování šroubů pokračuje.

1pepan ( 28. června 2016 11:03 )

Azuro je lepší.

Zobrazit celou diskusi