Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Europoslanci proti bezvízovému styku s Tureckem: Nenechme se vydírat

Autor: ČTK, mb - 
12. května 2016
09:24

Poslanci Evropského parlamentu nesouhlasí s brzkým zavedením bezvízového styku Turecka s Evropskou unií. Jak ve čtvrtek během debaty ve Štrasburku zdůrazňovali, Ankara neplní podmínky, které Brusel stanovil. Mnozí ze členů parlamentu nazvali chování tureckého prezidenta Recepa Erdogana (62) vydíráním. Turecko vyhrožuje, že v případě nezavedení bezvízového styku, do Evropy jednoduše vpustí imigranty.

Ze 72 podmínek, které se Turecko zavázalo splnit v dohodě o omezení migrace uzavřené v březnu s EU, zůstává otevřených ještě pět kapitol: boj proti korupci, ochrana dat, spolupráce soudů s unijními státy, spolupráce s Europolem a protiteroristické zákony. Původně měli Turci do schengenského prostoru bez kontrol vnitřních hranic cestovat na 90 dní bez víza už od konce června.

„Evropská komise chce od června povolit 80 milionům Turků bezvízové cestování, to je neuvěřitelné,“ uvedla belgická europoslankyně Helga Stevensová z frakce konzervativců a reformistů. Komise by podle ní měla spíše Turecko upozornit na zhoršující se politiku země v oblasti svobody projevu. „Stydím se za to, jak se komise chová vůči diktátorovi,“ dodala v rámci bouřlivé debaty, která v europarlamentu ohledně tohoto tématu zavládla.

Podobně hovořila i nizozemská europoslankyně Sophia in't Veldová z frakce evropských liberálů. „Komise říká, že více méně všechno bylo splněno, zbývá jen pár drobností. Ale jaké drobnosti? Realita je jiná,“ uvedla. Ze strany prezidenta Erdogana jde podle ní o vydírání. „Proč? Protože jsme nejednotní a slabí. Vedoucí představitelé států se nedokázali shodnout na společné politice,“ dodala.

Ankara tento týden otevřeně Evropanům vyhrožovala, že pokud nebude zaveden bezvízový styk, uprchlíky, kteří se nacházejí v Turecku, vyšle do EU.

Turecký prezident Recep Erdogan navíc pokračuje v tažení proti svobodě slova nejen doma, ale i v Evropě. Erdogan žaloval šéfa mediálního domu Axel Springer, Mathiase Döpfnera (53). Toho pohnal před soud kvůli tomu, že se nakladatel nedávno v otevřeném dopise přihlásil k básni německého satirika Jana Böhmermanna (35), která Erdogana zesměšňuje. Německý soud tentokrát Erdoganovi nevyhověl, žalobu zamítl. Německému komikovi ovšem hrozí několik let vězení za „urážku představitele cizího státu.“

hanka666 ( 12. května 2016 16:04 )

Ptá se Erdogan Putina..Proč si nekupujete naše ovoce? Proč ruští lidé nelétají do Turecka na zájezdy? Co proti nám máte? Proti vám máme S 400

agfor ( 12. května 2016 13:27 )

Tak už konečně europoslanci konečně pochopili to, co bylo každému jasné hned po podpisu "smlouvy". Turci do Evropy nepatří,ani historicky, ani zeměpisně.

hanka666 ( 12. května 2016 11:44 )

Jak může nějaký turecký čertík v krabičce vyhrožovat??? Já bych s ním byla hotová za pět minut. Ten by koukal. Ekonomické sankce, do Turecka by neodletěl ani jeden turista, nedovezl by do Evropy ani tkaničku, ovoce a zeleninu by mohl dávat prasatům. Kdy už konečně ti naši EUpitomci pochopí, že s Turkem se nejde normálně domluvit?

1pravda1 ( 12. května 2016 11:41 )

Turecko vydírá a to chce do EU!!! Myslím, že z EU vystoupí všechny rozumné státy, kromě muslimské Belgie, Německa, Francie...... Proč nemá bezvízový styk s Tureckem náš podle sluníčkářů největší vzor USA? Proč nevezmou uprchlíky, když Obama tak chválí Merkelovou za příjem migrantů? EU začíná být pro smích a její parlament a komise ještě více.

1pepan ( 12. května 2016 11:18 )

Proč tomu grázlovi někdo neřekne, že nemůže dostat bezvízový styk proto, že není jasný další vývoj EU, natož její existence. Že se čeká na referendum Brexitu, který o tom ve velké míře rozhodne. V ostatních státech EU také volají občané po referendu. Jak může dnes někdo dostat bezvízový styk do EU, kde není jasné, jestli EU bude v červenci existovat v té podobě, jakou má dnes. Už jsou stany na neobydlených řeckých ostrovech? Na co EU čeká, na Erdoganův teroristický útok?

Zobrazit celou diskusi