Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Erdogan trestá miss Turecka: Krásku odsoudili za šíření satirické básně

Autor: ČTK, mb - 
1. června 2016
15:08

Bývalá miss Turecka dostala 14měsíční podmíněný trest za to, že urazila prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana (62) prostřednictvím básně, kterou sdílela na Instagramu. Podobný soudní proces potkal již několik tureckých občanů.

Sedmadvacetiletá Merve Büyüksaraçová byla shledána vinnou z urážky veřejného činitele. Soud jí udělil jen podmíněný trest s tím, že se podobného provinění nesmí dopustit během příštích pěti let.

Bývalou modelku loni v lednu nakrátko zadržela policie kvůli tomu, že dívka na svém účtu na síti Instagram citovala satirickou báseň zveřejněnou předtím humoristickým časopisem Uykusuz. Büyüksaraçová odmítá, že by tím mohla Erdogana urazit.

Urážka hlavy státu je v Turecku trestným činem a hrozí za ni až čtyři roky vězení. V poslední době je paragraf hojně využíván a u soudu kvůli němu skončili například novináři nebo protivládní demonstranti. Od srpna 2014, kdy Erdogan nastoupil do funkce, prokuratura zahájila přes 1800 případů urážky prezidenta. Turecko dlouhodobě čelí kritice, že potlačuje svobodu slova.

Nezadat ( 2. června 2016 14:30 )

Houby verše mu vadí,ale koza je pro něho jako jiné muslimy přitažlivější a tak si musel něco na ni vymyslet.

marais ( 2. června 2016 09:55 )

Bezdůvodně urážet hlavy státu či státní symboly by se mělo trestat..

akko ( 1. června 2016 17:12 )

Copak lze Erdogana necim urazit?...

Zobrazit celou diskusi