Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nový sarkofág v Černobylu platí i Češi. Přispěli desítkami milionů

Autor: mb - 
2. května 2016
06:20

Stávající ochranný sarkofág v Černobylu je tři desítky let po jaderné katastrofě na konci své životnosti. A výstavbu toho nového provázejí různé komplikace, mimo jiné i obvinění z korupce. Miliardovou stavbu přitom platí i Češi, Praha už přispěla desítkami milionů.

Přípravné stavební práce začaly v roce 2007 a nový sarkofág měl být hotový už v letech 2012–2013. Jenže peníze získané od mezinárodních partnerů zmizely na Ukrajině a datum dokončení se stále posouval.

„Abychom zamezili ztrátě financí kvůli korupčnímu jednání, museli jsme postupovat velmi obezřetně a to znamenalo, že byly roky, kdy práce v podstatě nepokračovaly,“ postěžoval si už v roce 2010 Vince Novak, tehdejší šéf odboru jaderné bezpečnosti v Evropské bance pro obnovu a rozvoj.

Za ty roky obří stavba spolkla už přes dvě miliardy eur (zhruba 54 miliard korun), přitom se na financování podílejí i Češi. Na stavbu přispěli částkou 2,6 milionu eur (70 milionů korun).

V jakém stavu se nyní nachází starý sarkofág a jak probíhá stavba nového, se můžete podívat v následujícím videu:

Video Černobyl – sarkofág - Marian Balog, Tomáš Sovinsky
Video se připravuje ...

Svět může doufat, že nový termín 2017 bude opravdu dodržen. Starý sarkofág totiž dosluhuje a schovává zhruba 200 tun smrtícího radioaktivního materiálu.

Naléhavost úspěšného ukončení stavby nového sarkofágu si uvědomuje i Kyjev. Ukrajinský prezident Petro Porošenko (50) u příležitosti 30letého výročí černobylské tragédie podepsal dekret o vytvoření „radiační a ekologické“ rezervace v části třicetikilometrové ochranné zóny kolem černobylské jaderné elektrárny. Biosférická rezervace o rozloze 227 tisíc hektarů se stane jednou z největších v zemi.

Vytvoření rezervace je podle hlavy státu „prvním významným krokem na cestě k obnově území, které bylo zamořeno v důsledku jaderné havárie před 30 lety. Porošenko v projevu k výročí uvedl, že přesný počet obětí černobylské havárie nelze určit. Počet mrtvých a těch, kdo se v důsledku katastrofy stali invalidy, dosahuje ale podle něj stovek tisíc.

Čtěte dále: 30 let od Černobylu

Pořiďte si knihu Zkáza Černobylu. Pořiďte si knihu Zkáza Černobylu. | Blesk

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi