Německý fotograf Gerd Ludwig žijící v Los Angeles se rozhodl, že zdokumentuje největší nukleární katastrofu v moderních dějinách lidstva. Fotografoval v reaktoru 4. bloku v Černobylu, kde došlo před 30 lety k výbuchu.

Je tak jeden z mála fotografů, možná jediný, který měl tu odvahu. Do Černobylu se vrátil celkem devětkrát. Poprvé v roce 1993, naposledy před třemi lety. Dovnitř reaktoru se dostal v roce 2001 se šesti dělníky.

„Záření tam bylo tak vysoké, že náš pobyt i s ochranným oblečením byl omezen na pouhých 15 minut denně. Byla to největší fotografická výzva, kterou jsem kdy zažil. Okolí bylo temné, hlučné a vyvolávalo strach a úzkost. Zatímco jsem fotografoval, musel jsem se vyhýbat radioaktivnímu prachu a dešti jisker, které sršely při frézování. Adrenalin to byl neuvěřitelný, věděl jsem totiž, že mám málo času na to, abych udělal působivé snímky místa, které jen málokdo kdy spatřil a na které už nikdy nebudu mít přístup,“ vyprávěl zážitek Gerd Ludwig. Snímky od včerejška vystavuje v pražské Galerii Zahradník.

„Na výstavě jsou fotografie obětí Černobylu, turistika v Černobylu, fotky z reaktoru, z okolních míst a města Pripjať, které bylo vzdáleno pouhé tři kilometry od reaktoru pro pracovníky,“ řekl kamarád Gerda Ludwiga a organizátor výstavy Andrej Reiser.

Stejné fotografie jsou i v knize Gerda Ludwiga Dlouhý stín Černobylu (nakladatelství Edition Lammerhuber, Rakousko), která sloužila jako podklad pro výstavu. Knihu je možné si zakoupit i v elektronické verzi: iPad App – The Long Shadow of Chernobyl.

Fotogalerie
7 fotografií