Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muzeum zkázy: Ozářené děti chtějí vytěsnit vzpomínky na Černobyl

Autor: mb - 
4. května 2016
07:06

Zájem o černobylskou tematiku při 30. výročí nejhorší jaderné civilní katastrofy v dějinách lidstva vzrostl, ale kyjevské muzeum Černobylu na tragédii a její strašlivý dopad upozorňuje již roky. Výbuch v jaderné elektrárně byl pro Ukrajinu cosi jako světová potopa, tvrdí zástupkyně ředitele muzea Anna Korolevskaja.

„Pro Ukrajinu je Černobyl cosi jako světová potopa,“ říká paní Korolevskaja, když se snaží reportérům Blesku vysvětlit, jak hluboký dopad měla havárie na ukrajinskou společnost.

Zástupkyně ředitele muzea následně ukazuje na stěnu s fotografiemi dětí, které exploze tak či onak poznamenala. Černobílé snímky působí ve ztichlém prostoru muzea na návštěvníky výmluvným dojmem.

Jaké byly jejich osudy a proč v osudnou noc personál stanice na sobě neměl ochranné obleky, se dozvíte v tomto videu:

Video Černobyl muzeum - Marian Balog, Tomáš Sovinsky
Video se připravuje ...

Když odcházíme z muzea, zrovna míjíme skupinku dětí, které sem zřejmě zavítaly v rámci školní exkurze. I roku 1986 šly děti na prvomájový průvod v Kyjevě, jak si tehdy přál Michail Gorbačov (85). I ony se smály, o radiaci – neviditelné smrti – neměly ani tušení. Snad podobná katastrofa lidstvo již nikdy nezasáhne…

Pořiďte si knihu Zkáza Černobylu. Pořiďte si knihu Zkáza Černobylu. | Blesk

Čtěte dále: 30 let od Černobylu

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi