Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Důchodci z Černobylu: Ignorovali radiaci, v „zóně smrti“ žijí už desítky let

Autor: mb - 
29. dubna 2016
05:40

Samoosídlenci. Tak by se dalo přeložit ruské slovo „samosjoly“, které vymysleli sovětští novináři ještě v 80. letech pro lidi, kteří ignorovali nebezpečí radiace. A kteří se vrátili žít do rodných vesnic. Blesk u příležitosti 30. výročí tragédie Černobylu navštívil několik z nich a přináší vám svědectví o jejich životě, radostech i obavách.

Samoosídlenců bylo kdysi v zakázané černobylské zóně něco přes tisíc, ovšem většina z těch, kteří se rozhodli zůstat nehledě na nebezpečí radiace, už vymřela. Nyní se jejich počty odhadují na zhruba 200 lidí.

I manželé Ilčenkovi patří mezi samoosídlence. Přestože oběma důchodcům je už okolo 80 let, jejich malé hospodářství šlape jako hodinky. Obavy z radiace či neviditelné smrti, jak ji tu nazývají, nemají ani v nejmenším.

Na to, jak hospodaří oni a jak přežívají další z poslední hrstky samoosídlenců, se můžete podívat na videu:

Video Černobyl, rodiny - Marian Balog, Tomáš Sovinsky
Video se připravuje ...

A pak míříme k manželům Čausovovým. I oni se snaží pěstovat potraviny, ale každým rokem jsou slabší a hlásí se další neduhy. Za čerstvý chléb a láhev piva jsou vděční. Pan Čausov pochází z Ruska a hrdě o sobě říká, že je kozák. Kdysi dokonce sloužil u raketových vojsk, jakými krkolomnými cestami byl zanesen na Ukrajinu, se dozvíte v nové knize Zkáza Černobylu z edice Blesk Extra.

Pořiďte si knihu Zkáza Černobylu. Pořiďte si knihu Zkáza Černobylu. | Blesk

Čtěte dále: 30 let od výbuchu v Černobylu

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi