Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bojoval s „neviditelnou smrtí“. Teď likvidátor z Černobylu živoří

Autor: mb - 
3. května 2016
05:25

Když došlo k tragické explozi v jaderné elektrárně Černobyl, do likvidace následků havárie byly zapojeny stovky tisíc sovětských občanů. Jeden z nich je Pjotr Michajlovič Ciganěnko. Před třiceti lety ho stát poslal do boje s radiací, dnes dostává směšnou penzi a pomalu čeká na smrt.

Pan Ciganěnko nyní žije ve městě Slavutič, které bylo postaveno v extrémně krátké době a mělo nahradit kdysi výstavní Pripjať, která se po katastrofě proměnila ve město duchů.

Z vyprávění likvidátora následků havárie je cítit zatrpklost a není divu. Kdysi pracoval v nelidských podmínkách a státní moc jeho zásluhy nikdy neocenila. I když onemocněl smrtelnou chorobou, dostává mizerný důchod. Jak pan Ciganěnko zápasil s „neviditelnou smrtí“, jak se radiaci na Ukrajině říká, a s jakou částkou nyní musí vyjít, se můžete podívat v následujícím videu:
Video Muž, který likvidoval v Černobylu. - Blesk TV
Video se připravuje ...
Osud pana Ciganěnka ovšem není výjimečný, v podobné situaci se nachází tisíce dalších lidí na Ukrajině, ale i v Rusku či Bělorusku. Kolik přesně takových bezejmenných hrdinů živoří v ústraní, dnes už nikdo přesně nespočítá…
Pořiďte si knihu Zkáza Černobylu. Pořiďte si knihu Zkáza Černobylu. | Blesk

Čtěte dále: 30 let od Černobylu

asijo ( 3. května 2016 05:43 )

U nás občané chodí do práce a většina taktéž živoří.

Zobrazit celou diskusi