Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Světoví lídři na Den Země podepíší klimatickou dohodu. Má snížit globální teplotu

Autor: ČTK, tmp - 
22. dubna 2016
07:35

Zástupci více než 160 zemí světa v pátek v newyorském sídle OSN podepíší dohodu, která vzešla z loňské klimatické konference v Paříži. Smlouvu, jejímž cílem je omezit zvyšování globální teploty a tím i dopady klimatických změn, za Česko podepíše ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podpis dohody připadá na Den Země, svátek věnovaný ekologickým záležitostem naší planety.

Vyjednavači se v prosinci ve francouzské metropoli shodli na základním cíli, kterým je udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně. Dohoda rovněž vyzývá státy, aby usilovaly o co nejrychlejší globální snížení emisí skleníkových plynů.

Zatímco řada státníků včetně amerického prezidenta Baracka Obamy považuje dohodu za silnou, kritici jí vyčítají třeba to, že nestanovuje pevné a závazné termíny pro omezování emisí.

Česká republika se v rámci závazku Evropské unie bude podílet společně s ostatními členskými státy EU na snížení emisí skleníkových plynů o 40 procent ve srovnání s rokem 1990.

Pátečního podpisu pařížské dohody se zúčastní prezidenti a premiéři více než 60 zemí, další státy budou zastupovat ministři či jiní vládní úředníci. Podle záznamů OSN půjde o rekordní počet signatářských zemí, které se k nějaké velké mezinárodní dohodě připojí v první možný den. Dosud to bylo 119 podpisů pod úmluvou o mořském právu z roku 1994.

1pepan ( 22. dubna 2016 09:57 )

Lídři? Prachy prachy prachy, to je jediné, co šéfy těchto loutek zajímá.

Zobrazit celou diskusi