Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Místo míru znásilnění a teror: Pracovníci OSN čelí obvinění, mezi nimi i Slovák

Autor: ČTK - 
4. března 2016
10:40

Organizace spojených národů zaznamenala loni 99 případů obvinění personálu světové organizace ze sexuálního zneužívání: z toho 69 případů se týkalo členů mírových misí a zbylých 30 obvinění směřovalo proti pracovníkům OSN v jiném zařazení. Oproti roku 2014, kdy bylo evidováno 80 takových událostí, jde o značný nárůst, napsala ve čtvrtek agentura Reuters. Drtivá většina kauz se týká afrických členů mezinárodní organizace, do několika incidentů jsou zapleteny i evropské země, mimo jiné Slovensko.

Většina loňských případů, celkem 69, se odehrála v rámci deseti mírových misí, uvádí nová zpráva generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, kterou Reuters předem získal. Obvinění vojenští a policejní příslušníci sborů OSN pocházejí z 21 zemí, většinou afrických. Dokument neuvádí státní příslušnost 30 blíže neupřesněných pracovníků OSN, kteří se nepodíleli na mírových misích.

Nejvíce údajných sexuálních násilníků pochází z Demokratické republiky Kongo, celkem bylo zaznamenáno sedm takových případů. Za sexuálními útoky stáli i vojáci a policisté OSN z Burundi, Ghany, Senegalu, Madagaskaru, Rwandy, Konžské republiky, Burkiny Faso, Kamerunu, Tanzanie, Nigeru, Toga, Jižní Afriky, Maroka, Beninu, Nigérie a Gabonu, ale také z Kanady, Německa, Slovenska a Moldavska.

OSN se v současné době potýká se skandálem kvůli sexuálnímu zneužívání žen a nezletilých ve Středoafrické republice, kde bylo zjištěno vícero případů za účasti představitelů světové organizace. K podobným znásilněním či jiným formám sexuálního násilí docházelo i v Haiti, Mali, Demokratické republice Kongo a Pobřeží slonoviny.

Součástí zprávy generálního tajemníka OSN je soubor doporučení pro členské státy, aby usnadnily identifikaci podezřelých a také jejich stíhání. OSN sama může o incidentech informovat, potrestání viníků je ale zodpovědností států, odkud pocházejí. Dokument mimo jiné navrhuje, aby vznikl systém genetické databáze příslušníků mírových sborů a aby vysílající státy umožnily „své“ násilníky stíhat v těch zemích, kde tito lidé čin spáchali.

bizon_pepa ( 4. března 2016 14:06 )

 Dobyvatele meli vzdy pravo na domorodkyne a jejich majetky.

25opIt ( 4. března 2016 13:44 )

Nevztekej se, komouši!

santikxauz ( 4. března 2016 13:42 )

OSN je proamerická pakáž.

gabreta ( 4. března 2016 13:28 )

Tak si zajeď do Kolína n/Rýnem. Až pojedeš domů, tak si frndu budeš muset chladit v kýblu s vodou!!

gabreta ( 4. března 2016 13:25 )

A má snad někdo představu, že OSN je nějaká organizace lidumilů? To už ávno není pravda!

Zobrazit celou diskusi