Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češka vycvičila postrach pašeráků: Fenka v Africe hledá slonovinu i srst goril

Autor: kle - 
20. března 2016
11:32

Cama, tříletá česká fenka belgického ovčáka malinois, patří mezi psy, kteří vyhledávají slonovinu či gorilí srst. Už rok pomáhá v Kongu bojovat proti pašerákům, ale výcvik probíhal v Čechách na vzorcích slonoviny z liberecké ZOO, prozradila Blesku kynoložka Hana Böhme, která Camu vycvičila.

Paní Böhme, jak se dostane český pes ke stopování pašeráků slonoviny v Africe?

Má kamarádka si před dvěma lety všimla na Facebooku, že občanské sdružení Save Elephants rozšiřuje své řady. Se psy pracuji 15 let, ale nenapadlo by mě, že se Cama zařadí mezi psy, kteří pomáhají v boji proti pytláctví. A že bude patřit k vůbec nejlepším.

Jak se cvičí pes na vyhledávání slonoviny?

Camu jsem vycvičila v Čechách. Měla jsem ze ZOO v Liberci zapůjčenou slonovinu a další vzorky. Díky tomu jsem ji mohla připravit. Cama má navtiskaný pach slonoviny, gorilí srsti i šupin luskounů. Ti podobně jako nosorožci trpí stigmatem afrodiziakálních účinků, které z nich pytláci získávají. Intenzivní každodenní výcvik pro misi v Africe trval zhruba půl roku.

Natočili o ní i dokument:

Jaká byla vaše cesta do Afriky?

Musela jsem na dva měsíce opustit manžela a malou dceru. Ale věděla jsem, že kdybych nabídku odmítla a neodletěla, do konce života bych toho litovala. Víte, že jen v Kongu je zabito každý den 90 slonů? To je pro Evropana těžko uvěřitelné číslo a také jsem tomu nevěřila. Ale je to tak.

A Cama se jako detekční pes osvědčila…

V Kongu se přidala ke skupině tamních psovodů, kterým jsem ji předala. Vybrala jsem pro ni konkrétního psovoda, ve kterého mám důvěru. Cama je pes jednoho pána. Neexistuje, že by každý den pracovala s někým jiným. A ano, podařilo se jí odhalit několik pašeráků. Objevila například zásilku levhartí kůže, zbraní a 15 kilogramů marihuany či antilop ulovených pro maso. A s hrůzou vzpomínám na chvíli, kdy jsem viděla brutálně zabitého slona.

Zapadla do smečky místních psů?

Dalo by se to tak nazvat. Přímo v místě mají ještě belgického „maliňáka“ Shona z Izraele. Camu její opatrovatel patrně neuhlídal, takže se jí narodilo sedm štěňat. Když rodila, byla jsem na místě u toho, o týden jsem si kvůli tomu oddálila odlet do Čech.

Ze štěňat budou také stopaři?

Záleží na výcviku a každé štěně se na tuto práci nehodí. Ale patrně ano, tak je to naplánováno. Tři štěňata by měla zamířit do Jihoafrické republiky, kde se zaměří na pytláky nosorožců.

Fenku jste v Africe zanechala. Jak se vám bez ní odlétalo?

Byla jsem připravená na to, že budu brečet. Ale musím říci, že si Cama se svým novým psovodem rozumí a je absolutně spokojená. Mají nádherný vztah. Když jsme se loučily na letišti, začala zrovna v terminálu „vyjíždět“ na pás zavazadla. A Cama šla a sama začala kufry očuchávat. Byla a je nesmírně šťastná. Když jsem přiletěla příště, bylo poznat, že si na nového pána zvykla. Cama je teď Afričanka. Kongo ale navštěvuji, a kdybych viděla, že s ní není zacházeno dobře, letí se mnou okamžitě zpátky domů.

Po stopách pašeráků slonoviny:

Rumprecht ( 20. března 2016 12:23 )

Tak to je novinka stará nejméně půl roku.

Zobrazit celou diskusi