Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zpověď mladíka, kterému vrátil tvář český chirurg: Obličej mu sežehl proud

Autor: lm - 
19. dubna 2016
16:36

Mitch Hunter přišel o obličej, když mu bylo pouhých 21 let. Bývalý voják chtěl zachránit život ženy v nabouraném autě a přitom ho zasáhl proud, který mu sežehl obličej. Díky českému chirurgovi teď žije normální život.

Mitch Hunter měl v roce 2001 vážnou dopravní nehodu. Auto, ve kterém seděl, nabouralo do sloupu vysokého napětí, a když se voják snažil odstrčit pasažérku a zachránit jí tak život, zasáhl ho výboj, který mu sežehl nohu a obličej. Stačilo pět minut, po které mu elektřina procházela tělem, a mladíka už nikdo nepoznal.

Bývalý voják podstoupil 20 různých operací, ale děti na ulici při pohledu na něj křičely strachy. Když jeho přítelkyně otěhotněla, zoufalý muž se obával, že se ho budou bát i vlastní děti, a proto se rozhodl stát se jedním z prvních lidí, kteří podstoupí transplantaci obličeje. Před pěti lety se dostal pod zlaté ruce českého chirurga Bohdana Pomahače a jeho život se rapidně změnil.

Mitch nyní popsal, jak se mu žije. "Cítím se stejně zdravě, jako když mi bylo 21 let, prostě skvěle. Při pohledu zpět si říkám, že mě to učinilo silnějším. Samozřejmě bych měl rád zpět svou nohu a obličej, ale kdyby se nic z toho nestalo, pak bych ani já nebyl tím, kým jsem dnes," prozradil v rozhovoru s televizní stanicí WISHTV8 muž, který má doma milující přítelkyni a dvě děti (5 a 6).

Z osudných pěti minut si Mitch prý nic nepamatuje. "Lidé mi říkají, že mám štěstí, že si to nepamatuji, protože to muselo být neuvěřitelně bolestivé," uvedl.

Mitch se stal teprve třetím člověkem v USA a 11. na světě, který operaci podstoupil. Třicetičlenný tým chirurgů v čele s Bohdanem Pomahačem mu obličej transplantoval během více než třiceti procedur. Rekonvalescence trvala pět měsíců, ale vyplatilo se.

Pět let po zákroku Mitch žije normální život. Dokonce si nechal narůst vousy a lékaři už pracují jen na drobných stopách zohyzdění okolo jeho očí.

"Je teď mnohem snazší chodit ven. Teplo, chlad, lechtání, tření vousů, polibek na tváři – tohle všechno cítím. Byla to úžasná cesta, i když to samozřejmě bylo těžké. Chtěl bych vzkázat všem lidem, aby se nezabývali maličkostmi a užívali si života. Říkejte svým milovaným, že je máte rádi, protože nikdy nevíte, kdy je uvidíte naposledy," dodal.

panda82 ( 19. dubna 2016 19:53 )

a ty po kolik pod tím štěrkem? Važ slova inteligente, nejsi na tom zdravotně dobře? Chce to vyšetření, když nezvládáš

fesak2 ( 19. dubna 2016 19:10 )

Pan Doktor Pomahač zasluhuje ten nejvyšší metál!! Je to machr!!

majojo ( 19. dubna 2016 17:07 )

Žije jako normální člověk? No to jste se bulváři snad zesrali?! On je to normální člověk, na rozdíl od vás, hyeny. A nežije díky vám, ale díky panu profesorovi Pomahačovi, kterému vy nesaháte ani po štěrk pod jeho podrážkama.

Zobrazit celou diskusi