Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bohdan Pomahač v Čechách: Chceme opravovat celé lidské tělo!

Autor: ČTK, dce - 
10. prosince 2014
16:58

Bohdan Pomahač, český plastický chirurg pracující v Americe. V úterý večer přiletěl z bostonské nemocnice na několik dní do Česka, aby se zde zúčastnil vzdělávacího sympozia a převzal Cenu Nadačního fondu Neuron za přínos světové vědě. Po celém světě ho proslavily neskutečné transplantace obličejů lidí, kteří kvůli znetvoření nechodili mezi ostatní. Dal jim novou šanci na život!

Plastický chirurg Bohdan Pomahač, který se během svého působení v USA proslavil transplantacemi obličeje a rukou, by chtěl rekonstrukční transplantace rozšířit na další části těla. „Chtěli bychom být schopni v podstatě restaurovat lidské tělo,“ řekl dnes novinářům. 

„Díváme se potenciálně na transplantování dolních končetin, břišní stěny a tak dále,“ řekl chirurg. Jeho tým pracuje na tom, aby náročné transplantace přinesly pacientovi co nejvíce pozitiv, a naopak byly co nejlépe vyváženy negativní aspekty, které spočívají především v celoživotní léčbě medikamenty na potlačení imunity.

V sobotu na dvacátém ročníku vzdělávacího sympozia, jehož koordinátorem a odborným garantem je známý český plastický chirurg Jan Měšťák, bude přednášet o zkušenostech a nejnovějších vědeckých poznatcích v této oblasti. „Rekonstrukční transplantace se stává poměrně stabilním prvkem v repertoáru našich operací pro nejvíce postižené pacienty a myslím, že to bude pokračovat,“ poznamenal.

V říjnu jeho tým transplantoval obě horní končetiny čtyřicetiletému Američanovi Willu Lautzenheiserovi. Tomu se prý několik týdnů po operaci daří velmi dobře. „Končetiny jsou v pořádku, jsou prokrvené a zůstanou s ním, doufejme, na hodně dlouhou dobu,“ řekl lékař. Transplantované ruce mohou být plně funkční, až dorostou nervy, což trvá tři až šest měsíců. „Rehabilitace je u těchto pacientů poměrně dlouhá. V tomto je určitě možnost dalšího výzkumu a působení, abychom tyto části zrychlili,“ doplnil.

hejhej ( 10. prosince 2014 19:53 )

Doktor Pomahač, vynikající plastik, který svými výkony dosáhl prvenství ve světě. Jeho poslouchat, to je opravdový zážitek, skromný, ve svých projevech mluví zásadně o práci,která díky jemu pomáhá lidem s těžkými deformacemi návrat do normáního života. Nikdy nemluví o penězích na rozdíl od některých našich doktorů, kteří ještě nic nedokázali a za to nic jenom požadují neustále zvýšení platů.

gabreta ( 10. prosince 2014 17:10 )

Tak je trochu zkrať!!!!

milan1959 ( 10. prosince 2014 16:33 )

Bohdan Pomahač v Čechách: Chceme opravovat celé lidské tělo - českým tzv. celebritám!

lunatic ( 10. prosince 2014 15:09 )

Opravdu celé? Mám jistý problém - v nohavicích ...

Zobrazit celou diskusi