Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Facebook opět na pranýři za „syslení“ údajů. Posvítí si na něj německý úřad

Autor: ČTK, ula - 
3. března 2016
11:44

Německý antimonopolní úřad začal prošetřovat, zda provozovatel Facebooku nezneužívá svého postavení na trhu. Společnost čelí podezření, že její podmínky použití porušují pravidla na ochranu údajů. Facebook podezření z porušení zákona odmítá.

Noví uživatelé Facebooku musejí nejdříve souhlasit s podmínkami používání služby. Přitom dávají zároveň souhlas se shromažďováním a užitím svých dat. Podle antimonopolního úřadu je ale pro uživatele obtížné této smlouvě porozumět a posoudit její rozsah. O přijatelnosti této procedury – především z hlediska zákona o ochraně údajů – existuje podle úřadu „závažná pochybnost“.

Porušuje Facebook zákon?

Vyšetřovatelé budou nyní prověřovat tuto věc i to, zda Facebook nemá dominantní postavení na trhu sociálních sítí. Případná spojitost mezi oběma aspekty by prý mohla představovat porušení zákona na ochranu hospodářské soutěže.

„Pro internetové firmy financované z reklamy, jako je Facebook, jsou uživatelská data obrovsky důležitá. Z tohoto důvodu je s ohledem na (možné) zneužití postavení na trhu rovněž zásadní prozkoumat, zda jsou spotřebitelé dostatečně informováni o typu a rozsahu shromažďovaných údajů,“ uvedl v čtvrtečním prohlášení šéf úřadu Andreas Mundt.

Facebook: Zákon dodržujeme! 

Facebook je největší sociální sítí na světě. Na konci loňského roku měl asi 1,59 miliardy aktivních uživatelů měsíčně. Peníze mu plynou z reklamy, která se opírá o data, jež firma získává o svých uživatelích a jejich názorech z příspěvků na síti.
„Jsme přesvědčeni, že dodržujeme zákon,“ uvedla ve čtvrtek podle agentury Reuters mluvčí Facebooku. Firma bude s antimonopolním úřadem spolupracovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi