Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nová stopa v případu Nataschy Kampusch: Zabil únosce jeho dědic?

2. března 2016
06:01

Je tomu 18 let, co 3. března 1998 ve vídeňské čtvrti Donaustadt unesl Wolfang Priklopil (†44) cestou do školy tehdy desetiletou dívku Nataschu Kampusch (28). Na svobodu se dostala až po osmi letech. Nyní však vyplouvají na povrch nové skutečnosti, podle nichž nemuselo být vše tak, jak policejní vyšetřovatelé tvrdili. Prokuratura proto případ znovu otevírá.

Podle oficiálního závěru vyšetřovatelů se Natasche podařilo 23. srpna 2006 utéci z Priklopilova domácího vězení a zabouchat na okno sousedky, která přivolala policii. Jakmile to měl únosce zjistit, utekl na nedaleký železniční přejezd, kde skočil pod vlak.

Jenže oficiální verze má hned několik trhlin. Podle jiné školačky, která únos Nataschy viděla, byli únosci hned dva. Výpověď dívky však nebyla nikdy brána v potaz kvůli jejímu nízkému věku. Školačka však mohla mluvit pravdu.

Rakouský web The Local poukazuje na to, že druhým únoscem mohl být Priklopilův kamarád Ernst Holzapfel. Podle některých výpovědí měl totiž vědět o tom, že únosce drží Nataschu v miniaturním sklepě pod jeho garáží. Web naznačuje, že Priklopil mohl být mrtvý už před příjezdem vlaku.

Nejde však o jedinou podezřelou sebevraždu v případu unesené Rakušanky. Ten dostal svého času na starost policejní důstojník Franz Kröll (†59). Jenže jakmile narazil na důležitou stopu, z případu ho podezřele stáhli. To ho ale nezastavilo.

Jako v hollywoodské detektivce ve vyšetřování pokračoval na vlastní pěst. Jenže pak následně spáchal sebevraždu, o níž si jeho bratr Karl myslí, že byla zinscenovaná. Podle expertů totiž střelný prach poukazoval na to, že se Kröll spíše bránil.

Grafolog navíc vyhodnotil, že písmo v dopise na rozloučenou se neshoduje s tím jeho. V případu je tak nezodpovězeno stále spousta otazníků, z nichž se většina motá právě kolem Holzaptela, který po Priklopilovi zdědil veškerá majetek. Prokuratura tak hledá další stopy

Z Nataschy se stala po osvobození známá osobnost. O svém únosu napsala v roce 2010 knihu 3096 Tage (3096 dní). Později byl její osud dokonce zfilmován ve snímku 3096 dní: Příběh Nataschy Kampusch. Ona sama si pořídila únoscův dům, ale sklep, v němž byla držena, nechala zazdít.

Vše o únosu Nataschy Kampusch a jejím útěku i životě na Blesk.cz

moiaza ( 2. března 2016 09:18 )

 Neuvěříte, ale mi je to úplně jedno, jak to ve skutečnosti bylo. Venku svítí sluníčko a já se chystám do Beskyd na Lysou horu.

pajato73 ( 2. března 2016 07:45 )

za to, co ji udelal je ona jeste schopna prijmout dedictvi a v tom dome bydlet? Je to normalni???? (ten dum po tom unosci zdedila a ne koupila!!)

Zobrazit celou diskusi