Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policie odtajnila okolnosti únosu Nataschy Kampusch! Měl únosce komplice?

Autor: ČTK, lm - 
16. dubna 2013
07:45

Případ unesené Nataschy Kampusch (25) je konečně uzavřen! Doteď ho prověřoval mezinárodní tým vyšetřovatelů, který měl za úkol zjistit, jestli únosce Wolfgang Priklopil neměl komplice, který by unikl předchozímu vyšetřování. A k jakému výsledku skupina expertů došla?

Mezinárodní tým vyšetřovatelů v závěrečné zprávě o prověření případu únosu Nataschi Kampuschové potvrdil, že únosce Wolfgang Priklopil byl "s vysokou pravděpodobností" samostatným pachatelem. Informoval o tom dnes podle televize ORF šéf německého Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Jörg Ziercke.

Tým rakouských i zahraničních expertů nenašel nic, co by svědčilo o případných Priklopilových komplicích. Experti případ zkoumali od loňského července na doporučení vyšetřovacího výboru rakouského parlamentu, protože v předchozím vyšetřování se objevily nejasnosti. Vyšetřovatelé dnes zprávu předali parlamentnímu výboru.

"Z přezkoumání vyplynulo, že Wolfgang Priklopil únos s vysokou pravděpodobností provedl sám," řekl při prezentaci zprávy ve Vídni Ziercke.

Opak tvrdily různé spiklenecké teorie, ačkoli také Kampuschová vždy tvrdila, že Priklopil byl jediným únoscem. Priklopilův přítel Ernst H. byl v roce 2010 zproštěn obvinění, že byl spoluúnoscem.

Únosce ji držel osm let

Priklopil unesl Kampusch na počátku března 1998, když šla do školy. Motiv svého činu si pachatel vzal do hrobu, spekuluje se ale o tom, že si chtěl z tehdy desetileté dívky vychovat ideální partnerku.

Již několik dní po dívčině zmizení dostala policie tip, že únoscem mohl být právě Priklopil. Při zběžné prověrce této stopy však vyšetřovatelé na nic nepřišli a Priklopila z okruhu podezřelých vyloučili.

Ve speciálně upraveném sklepení svého domu ve Strasshofu nedaleko Vídně držel únosce svou oběť 3096 dní. Teprve koncem srpna 2006 se Kampusch podařilo v nestřeženém okamžiku utéct, načež Priklopil ukončil svůj život skokem pod vlak.

clarabella ( 16. dubna 2013 14:00 )

vzpomínám si, že jsme se zrovna vraceli z dovolené, když jsme při projíždění Rakouskem zaslechli v rádiu o "nalezení" Nataschy Kampusch. Četla jsem o tom hodně a teorií je celkem dost. Včetně jedné, která uvádí, že se rodiče NK a Priklopil znali. Další, že Natascha měla několik možností mu utéct a neudělala to. Četla jsem o tom knihu. Takovej jakejsi škvár a z té jsem dokonce měla pocit, že čekala, až jí bude 18 a nebude muset zpátky k rodičům. Jak to bylo věděl jen Priklopil a ten si to vzal do hrobu. A Natascha si to taky upraví dle potřeby.

chicitta ( 16. dubna 2013 11:25 )

hlavně že ty to víš cityjail, apropo Priklopil si nehodil mašli ale skočil pod vlak .. žiju v Rakousku 30 let a pochybuji že 10 letá holčina zdrhne ke člověku kterého absolutně nezná pamatuji si dobře když po ní pátrali a myslím si že už toho bylo dost ... Nataša má nyní život který bych s ní nechtěla měnit je poznamenaná na celý život a o normálním životu si může jen zdát to trauma ji bude provázet celý život --- Kdež to cityjail ty jsi absolutní pod-inteligent s IQ 75 protože normálně uvažující člověk by tohle vůbec nevyslovil ..

milisek75 ( 16. dubna 2013 10:13 )

Ziju ve Vidni a cela zeme timto bizardnim pripadem jiz leta zije, ale na nic prevratneho se neprislo. Jen sam Priklopil zna pravdu a tu si vzdal do hrobu, takze veskere zavery jsou pouhe spekulace. Nataschu obdivuji, musela prozit peklo a ted ze slavy tezi, nic jine ji ani nezbyva, tak pevne nervy a hodne stesti, holcicko.

cityjail ( 16. dubna 2013 09:28 )

Pche-kdoví jak to bylo.Jedna t teorií mluví o tom,že k němu zdrhla a dneska z něj dělá únosce.Škoda že si hodil mašli,mohlo to bejt zajímavý,kdyby Vyklopil promluvil.

ejvm1712 ( 16. dubna 2013 08:30 )

Jak v horroru!

Zobrazit celou diskusi