Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Natascha Kampusch: Po 10 letech zpět v domě hrůzy!

Autor: Petr Šour - 
22. července 2016
23:01

Rakušanku Nataschu Kampusch (28) v roce 1998 jako 11letou unesl zvrhlík Wolfgang Priklopil (†44). Pak ji osm let věznil, týral a sexuálně zneužíval. V srpnu to bude 10 let, co mu utekla. A při té příležitosti se vrátila do domu hrůzy.

Natascha vzala štáb rakouské televize ORF do domu, na který má řadu otřesných vzpomínek a nočních můr. Je její, dostala jej od státu jako odškodné. Chodí sem každé dva měsíce kvůli drobným opravám nebo odečtům energií.

Její sklepní vězení už je dávno zalité betonem. Kampusch i tak v dokumentu ukazuje, kde s únoscem společně večeřeli, a předvádí rozsáhlé prostory, které musela uklízet. Ještě neví, jak dům v budoucnu využije.

„Chtěla jsem tady původně ubytovat jednu uprchlickou rodinu,“ uvedla jedna z nejslavnějších Rakušanek. „Uplynulých deset let bylo jen pár momentů, kdy jsem byla skutečně svobodná. Vrátila jsem se totiž do vězení. Do vězení plného předsudků,“ říká dnes už dospělá žena, která se však nehodlá vzdát.

Našla si práci ve zlatnictví a snaží se žít plnohodnotný život. K 10. výročí svého útěku chystá další knihu. Z rozhovorů a autorských práv na první knihu i film jí měsíčně plyne stálý příjem. Svoji budoucnost vidí v sociálních aktivitách, třeba v pomoci dětem v rozvojových zemích.

Šťastný útěk

Většinu času trávila v místnosti o rozměrech 2,8 x 1,8 x 2,4 metru umístěné pod garáží Priklopilova domu. Později mohla čas od času i mimo dům. Priklopil ji občas nutil v domě vykonávat domácí práce, toho Natascha využila 23. srpna 2006 k útěku: Priklopil ji nechal mýt a uklízet auto, když vtom mu zazvonil telefon a on se na chvíli vzdálil. Natascha přeskočila plot a zaťukala na okno 71leté sousedky, která přivolala policii. Únosce se ještě téhož dne vrhl pod vlak.

odlisny ( 24. května 2018 12:55 )

no ona byla cvalda už jako dítě, jestli jste si všimli, podle fotky... v době únosu se jí moc jídla nedostávalo, tak zhubla

chat ( 26. března 2018 08:38 )

Ty jsi kretén. Kolik Ti je? Deset? Protože pokud jsi starší, tak to buď nemáš v hlavě v pořádku a nebo máš IQ 50, žádná jiná varianta není, protože tohle nemůže napsat člověk co to má v hlavě srovnané - to napíše jen ubožák.

NatyLoss ( 10. února 2017 13:56 )

 Tak jako ano je trochu pri těle...no a kdo by taky nebyl po 10 letech podvyzivy ??....to je asi logicky..vy hovada

ellenic ( 26. září 2016 16:20 )

Veve Máš pravdu, vlastně jen hlupáci se do ní strefují, vůbec nechápou, čím si musela tahle mladá žena projít. Jen kdyby jim někdo unesl dítě, věznil ho a udělal si z něho sexuálního otroka, to by bylo nářku. Tihle pisálci se nestydí se do Nataschy na anonymní diskuzi navážet . Vzkazuji jim jediné, piště příště tak, aby jste se nemuseli sami před sebou stydět .

Veve ( 30. července 2016 09:44 )

 Ty vole vy jí tady nadavate ze je tlustá a ze je to *** by the way píše se to s v ne s f 😂) a ani nevíte jestli není nemocná !! Kreteni jste fakt

Zobrazit celou diskusi