Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Americká Natascha Kampusch byla vězněna osmnáct let! S únoscem má dvě děti

Autor: ČTK, dce - 
12. června 2016
17:55

Před 25 lety, 10. června 1991, byla unesena jedenáctiletá americká dívka Jaycee Lee Dugardová, která byla poté 18 let vězněna v izolaci svými únosci, Phillipem Garridem, který s ní zplodil dvě děti, a jeho manželkou Nancy. Policie po unesené dívce marně pátrala a nalezena byla se svými dcerami až v roce 2009. Dívkám tehdy bylo 11 a 15 let a případ šokoval celé Spojené státy.

Jaycee byla unesena, když šla od domu na zastávku školního autobusu. Po cestě u ní přibrzdil vůz, Jaycee si myslela, že se řidič chce zeptat na cestu. Jenže řidič vystrčil jen ruku s paralyzérem a omráčil ji. Garridova manželka Jaycce po celou jízdu k nim domů držela, aby dívka neutekla.

Jayceein dědeček únos viděl z okna domu a auto se snažil dohnat na kole, ale nepodařilo se mu to. On i Jayceein biologický otec, který s rodinou už nežil, byli mezi prvními podezřelými.

Jaycee před dvojicí ukryla prstýnek s motýlkem, jinak jí všechno sebrali. Prstýnek měla i po 18 letech.

Asi týden po únosu ji Garrido poprvé znásilnil. Vařené jídlo dostala až po třech letech. Ve čtrnácti porodila první dítě, druhé v sedmnácti. Jaycee nakonec jakoby zapadla do rodiny - občas mohla vyjít na veřejnost, kde ona i její dvě dcery tvrdily, že jsou potomky manželů Garridových. Později pro Garrida pracovala jako kreslířka v tiskárně.

Dugardová musela žít léta v zajetí izolována od okolního světa. Stejně jako jejich matka, neměla děvčata během svého pobytu v zajetí možnost chodit do školy či navštívit lékaře. Její únosci, kteří se jí zmocnili ve městě South Lake Tahoe, ji zadržovali v chatrčích a stanech na zahradě svého domu.

V červnu 2011 byli manželé Garridovi odsouzeni. V té době šedesátiletý Phillip Garrido byl za únos a znásilnění odsouzen na doživotí, podmínečně propuštěn by čistě teoreticky mohl být nejdříve za 431 let. Jeho manželka, pětapadesátiletá Nancy Garridová, od soudu odešla také s doživotním trestem, podmínečně propuštěna může být za 36 let.

Objevení Dugardové předcházela výprava Garrida s dcerami Dugardové na Berkeleyskou univerzitu za účelem rozdávání letáků. Chování muže vzbudilo podezření u policisty, který prověřil jeho totožnost a následně na něho upozornil své kolegy. Garrido se pak hlásil na policejní stanici, kde se objevil s oběma dívkami a manželkou. Přišla s nimi také žena, kterou identifikovali jako Allissu, ale později se ukázalo, že je to Dugardová.

Za své utrpení dostala Dugardová v roce 2009 od státu Kalifornie odškodnění ve výši 20 milionů dolarů (v tehdejší době asi 410 milionů korun). Napsala také paměti nazvané A Stolen Life (Ukradený život), v nichž líčí, jak žila a co cítila, než byla objevena.

Případ připomněl únos Rakušanky Nataschy Kampusch, kterou jako desetiletou v roce 1998 unesl psychicky narušený Wofgang Priklopil a osm let ji držel ve sklepě v dolnorakouském Strasshofu. V srpnu 2006 se jí vlastními silami podařilo utéct, Priklopil poté spáchal sebevraždu. Další Rakušan Josef Fritzl držel svou dceru v zajetí 23 let od roku 1984. V prostorách bez denního světla a čerstvého vzduchu ji pravidelně znásilňoval a zplodil s ní sedm dětí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ruudazvostravy ( 13. června 2016 13:23 )

 Nojo no,f týdle Émeryce je fut blaze,tam se žere a fu*cká denně na podlaze.

Zobrazit celou diskusi