Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Americký kapitán se nechal uplácet prostitutkami. Soud ho poslal do vězení

Americký kapitán se nechal uplácet prostitutkami. Soud ho poslal do vězení. (ilustrační foto)
Americký kapitán se nechal uplácet prostitutkami. Soud ho poslal do vězení. (ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
26. března 2016
08:50

Na 46 měsíců za mříže poslal federální soud v San Diegu nejvýše postaveného důstojníka amerického vojenského námořnictva figurujícího v korupční aféře okolo zvýhodňování jednoho z dodavatelů flotily výměnou za prostitutky, zájezdy, lázně a další luxusní dárky. Kapitán Daniel Dusek (49) má také zaplatit pokutu 70.000 dolarů (asi 1,7 milionu Kč) a vrátit námořnictvu dalších 30.000 dolarů (asi 730.000 Kč), uvedla agentura AFP o rozsudku.

Kapitán Dusek se už loni v lednu v rámci dohody se soudem přiznal k vině, že se jako velitel lodí Bonhomme Richard a Essex a později jako zástupce ředitele 7. flotily nechával uplácet prostitutkami a pobyty v luxusních hotelech, aby napomohl k uzavření kontraktů s malajsijským podnikatelem Leonardem Francisem.

Jedna z nejhorších korupčních afér v amerických ozbrojených silách se točí kolem Francisovy firmy Glenn Defense Marine Asia, sídlící v Singapuru, která desítky let poskytovala přístavní služby americkým lodím.

Ve hře byly obrovské sumy: v červenci 2011 firma získala pětiletý kontrakt v hodnotě 200 milionů dolarů. Výdaje malajsijského podnikatele na úplatky se pohybovaly v řádu stovek tisíc dolarů.

Podnikatel si ve smlouvách, které takto získal, uměle zvyšoval ceny, o čemž prý často jeho společníci v námořnictvu věděli. Jeho společnost zajišťovala jídlo, vodu, palivo, odvážení odpadků a další služby pro americké lodi kotvící v asijských přístavech.

V skandálu je zapleteno sedm námořních důstojníků, včetně dvou velitelů a agenta Námořní vyšetřovací služby. Tři admirálové, nyní na penzi, byli za "nesprávné vztahy" s podnikatelem pokáráni.

"(Dusek) je naše zlaté eso, abychom se dostali k velkým penězům," poznamenal Francis v emailu, který napomohl ke kapitánově usvědčení. Dusek poskytoval podnikateli utajované informace.

Dusek se před soudem omlouval za své selhání a zapřisáhl se, že si sám nikdy neodpustí. "Vina bude v mém srdci do konce mého života," řekl.

Podnikatel byl v roce 2013 zadržen v Kalifornii, kde ve vazbě čeká na rozsudek. Hrozí mu 25 let vězení za to, že námořnictvu svými nadsazenými fakturami způsobil škodu v řádu desítek milionů dolarů.

 

Zobrazit celou diskusi