Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úplatky kvůli migrantům. V Německu vyšetřují korupci v azylovém středisku

Autor: mb - 
26. února 2016
15:15

Už se našli podnikavci, pro které je lidské utrpení v uprchlické krizi příležitostí, jak se pořádně obohatit. V Německu vyšetřují zaměstnance azylového centra, který za tučné „všimné“ zajistil, aby se tu o bezpečnost starala „správná“ firma. Nejde přitom o ojedinělý případ, na imigrantech se rozhodli vydělat více či méně legálně nejen jedinci, ale i celé firmy.

Policie obvinila z korupce vysoce postaveného zaměstnance úřadu LaGeSo (Landesamt für Gesundheit und Soziales), který má na starosti ubytování a péči o imigranty. Podezřelý (48) pochází z Berlína a za úplatky zařídil, aby smlouvu na zajištění bezpečnosti v azylovém středisku získala konkrétní bezpečnostní agentura.

Policie při prohlídce bytu zajistila 51 tisíc eur (zhruba 1,4 milionu Kč) a muži také zabavila automobil. Spolu s pracovníkem LaGeSo byl policií obviněn i manažer bezpečnostní agentury. Více podrobností berlínský státní prokurátor Martin Steltner zatím neřekl.

Studie o uprchlících za 6,5 milionu?

Minulý týden vzbudil v Německu velkou pozornost záměr Berlína nechat si vypracovat studii o migrantech u konzultantské společnosti McKinsey. Cena? Za vypracování dokumentu měla firma získat 238 tisíc eur (zhruba 6,5 milionu Kč).

Další „zlatou žílou“ je nabídka ubytování a péče o uprchlíky. Například společnost Human Care loni získala smlouvu na zajištění ubytování pro 210 uprchlíků. Daňoví poplatníci soukromé firmě za rok vyplatili 3 miliony eur (82 milionů Kč). A situace s ubytováním běženců v hlavním městě Německa je natolik kritická, že město je ochotno zaplatit za jednoho utečence až 50 eur (1 400 Kč) za jedinou noc.

Do Německa v roce 2015 přišlo 1,1 milionu lidí, letos se očekává podobný, ne-li větší nápor. To vyvolává u řady Němců nervozitu a napětí. Bavorská vláda dokonce zvažuje, že na německou kancléřku Angelu Merkelovou (61) podá ústavní žalobu kvůli selhání chránit státní hranice. O tom, zda Merkelovou poženou před soud, či ne, měli Bavoři rozhodnout tento týden. Nakonec si ale Mnichov nejprve počká na oficiální odpověď kancléřky na zaslaný dopis. Teprve pak učiní definitivní rozhodnutí.