Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Evropě tikají hodiny: Na záchranu Schengenu má 10 dní, pak padne, míní komisař

Autor: mb - 
26. února 2016
11:36

Evropská unie má pouhých 10 dní na to, aby našla způsob, jak výrazně omezit proud imigrantů na kontinent. V opačném případě hrozí krach tzv. Schengenského systému. Dramatické varování pronesl evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos (62). Panují obavy, že letos do Evropy zamíří ještě více uprchlíků než minulý rok. Jen do Německa dorazil přes milion migrantů.

„V následujících deseti dnech potřebujeme hmatatelné a jasné výsledky. Jinak hrozí, že se celý systém zhroutí,“ pronesl komisař Avramopoulos ve čtvrtek v Bruselu. Měl tím na mysli tzv. Schengenský systém, který umožňuje bezstarostné cestování uvnitř Evropské unie. Pokud se Schengen rozpadne, hrozí, že by čeští občané museli např. na hranicích s Německem opět ukazovat pasy. „Čas hraje proti nám, do 7. března zbývá 10 dní,“ dodal komisař s odkazem na nadcházející summit EU a Turecka o uprchlické krizi.

Další vlna uprchlíků

V loňském roce dorazilo do Evropy zhruba 1,3 milionu uprchlíků. Drtivá většina z nich zamířila do Německa (1,1 milionu) a Švédska (160 tisíc). Nekonečné zástupy běženců ale trápí také tranzitní země jako je např. Chorvatsko, Řecko nebo Maďarsko. Posledně jmenovaný stát vystavěl podél své hranice ostnatý plot, ale imigranti se ho pokusili minulý týden překonat. Policie jen za víkend pochytala zhruba 500 migrantů, což je tolik, co za celý leden.

Brusel v čele s Berlínem vidí řešení v tzv. uprchlických kvótách. Každá země EU by musela povinně přijmout určitý počet migrantů. Takové řešení se však nelíbí hlavně východoevropským členům EU včetně České republiky. Problémem je také přístup Turecka, odkud proudí na vratkých člunech do Evropy běženci. Řecko tvrdí, že Ankara nedostatečně chrání hranice. Dalším místem, odkud do Evropy odplouvají běženci, je Libye, kde po svržení Muammara Kaddáfího (†68) zavládl naprostý chaos a v zemi se na pobřeží uchytil Islámský stát.I když je situace vážná, předseda Evropské rady Donald Tusk (58) na sociální síti Twitter zveřejnil příspěvek, ze kterého vyplývá, že si slibuje úspěchy na základě spolupráce s Tureckem.

Evropský komisař Avramopoulos sice zatím pouze varuje před rozpadem Schengenského systému, ale v praxi již v některých zemích proces rozpadu začal. Tak např. Švédsko už před několika týdny přikročilo ke kontrole cestujících z Dánska a minulý týden stejné opatření zavedla Belgie.

V Německu i dalších zemích EU mezitím stoupají protiuprchlické nálady a množí se útoky na uprchlické ubytovny. Evropa zatím bezradně tápe na místě, zastavení laviny imigrantů je, zdá se, v nedohlednu.

1pepan ( 26. února 2016 14:34 )

Vydírání pro Řecko je typické, stačí si vzpomenout na půjčky Řecku, zapomněli, že i u nás žili a žijí dodnes Řečtí migranti. Vystoupit z EU a založit UniiV4, to je jediné řešení, jinak se nezbavíme vydírání a diktatury EU. Klidně budu ukazovat na jakékoliv hranici pas, než abych měl za souseda teroristu.

jarypadlo ( 26. února 2016 11:51 )

Merkelová to ještě pořád zvládne,fakt joooo!Nevíte někdo proč se migráči chtějí věšet v Řecku když doma to vyjde nastejno?Nebo že by opět jen citově vydírali jako hladovkou za kapesné 2000€?

Zobrazit celou diskusi