Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlíci ve Smilovicích dostali kapesné. V češtině bojují s Ř a Š

Autor: ČTK, sou - 
25. února 2016
20:30

Iráčtí uprchlíci žijící od soboty ve Smilovicích na Frýdecko-Místecku bojují s písmeny Ř a Š. Právě výslovnost pro češtinu specifické vibranty a sykavky vnímají jako největší oříšek. I když jejich kurzy češtiny začaly oficiálně ve čtvrtek, s českými slovíčky se setkávají na každém kroku. Například každý den se už u snídaně učí, jak pojmenovat potraviny. A také už dostali první kapesné.

„Už v neděli se učili poznávat písmena a jejich výslovnost. Někteří už zvládají pozdravit a poděkovat,“ řekl Zdeněk Kašpárek ze Slezské diakonie, která pobyt skupiny zajišťuje. Potíž cizincům dělají formy skloňování či problematika tykání a vykání. „Nedokážou pochopit, že někomu řekneme: 'Jak se jmenuješ' a někomu jinému 'Jak se jmenujete',“ tvrdí. 

Největší obtíže ale iráckým křesťanům dělá klasické české Ř. „Smějí se tomu. Říkají, že v tuto chvíli to pro ně je nepřekonatelný problém,“ dodal. S výslovností bojuje i čtyřiadvacetiletá Nibras. „Jsem teprve na začátku. Věřím, že to zvládnu. Čeština jako jazyk se mi hodně líbí,“ svěřila se mladá matka dvou dětí. 

Lektoři jim už i vysvětlili, kolik co stojí

S češtinou je s krajany v kontaktu neustále. Při snídani se učí názvy potravin a nápojů. Ve středu zase všichni vyrazili do Třince, kde se podle letáků ze supermarketů učili pojmenovat další zboží. Lektoři jim také vysvětlovali, kolik co stojí. Představili i české bankovky. „Také dostali i své první kapesné,“ doplnil Kašpárek.

S přístupem žáků je spokojený třicetiletý lektor Adam Sabela. „Jsme moc rádi, že to berou s nadšením. Mají touhu se učit. Postupují docela rychle,“ řekl dobrovolník. Arabsky ani hebrejsky neumí. Při učení proto využívá překladatelku a jednu z iráckých žen, která zase umí anglicky. „Nejlepší ale je učit rovnou v češtině. Překlad používat co nejméně,“ míní mladý muž, který se před časem vrátil z Tanzanie, kde ve škole učil děti devět měsíců angličtinu. 

Výuku komplikuje chřipková epidemie

Zatímco iráčtí křesťané vstřebávají nový jazyk, jejich pedagogové bojují s chřipkovou epidemií. Jednu lektorku virus už skolil. Výuku musejí nyní zvládnout zbývající dva dobrovolníci. Jeden z nich dnes musel k lékaři také. „V celém kraji spousta lidí ulehla s chřipkou či virózou. Nám se to bohužel stalo taky,“ řekl Zdeněk Kašpárek ze Slezské diakonie, která pobyt zajišťuje.

Chřipková epidemie ale nakonec výuku češtiny ovlivnila jen částečně. Původně zamýšlené dvě skupiny se pouze musely na nějakou dobu sloučit a všech 14 dočasných obyvatel střediska Karmel bylo v péči jedné lektorky. Když se její kolega později od lékaře vrátil, část uprchlíků se přesunula do jeho učebny. Pokud by onemocněl další lektor, byl by to podle Kašpárka problém. 

Iráčtí uprchlíci do Smilovic dorazili v sobotu. Ve středisku Karmel budou ještě necelé dva měsíce. Pak se přestěhují do bytů v Třinci. I tam bude intenzivní výuka češtiny pokračovat. Celkem potrvá půl roku. Byty budou mít uprchlíci k dispozici až na jeden rok. Mezitím by v ČR měli získat azyl. „Pak to budou úplně svobodné osoby. Budou moci cestovat a hledat si práci, kde budou chtít,“ řekl Kašpárek. Podle něj diakonie už nyní dostává nabídky na trvalé ubytování uprchlíků jak z Ostravy, tak i z dalších měst Česka.