Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Uprchlíci s azylem se už česky neučí. Valachová jim kurzy přestala platit

Přístup Česka k uprchlíkům se podobá Rusku.
Přístup Česka k uprchlíkům se podobá Rusku.  (Autor: Blesk archiv)
Autor: zst - 
7. ledna 2016
12:00

Naučit se jazyk, to je jeden z klíčových kroků k úspěšnému zapojení cizinců do české společnosti i pracovního procesu. Žadatelé o azyl mají právo na 400 bezplatných hodin češtiny, od Nového roku se podle zpravodajského webu Echo24 ale učit nemohou. Ministerstvo školství totiž přestalo kurz platit.

Zhruba 300 cizinců přestalo od 1. ledna chodit na výuku češtiny. „Paní učitelka nám v prosinci řekla, že po Novém roce už výuka češtiny nebude. Bylo mi to moc líto,“ cituje Echo Thuriu Salihová ze Súdánu. Ta docházela na hodiny na pražský Albertov, azyl jí české úřady „přikleply“ teprve v srpnu.

Na integraci cizinců má přitom jít 200 milionů korun, převážně z eurodotací. Jenže ministerstvo školství, které má výuku češtiny zajišťovat, nedokázalo dokončit výběrové řízení a zvolit tak organizaci, která ji bude zajišťovat.

„Ministerstvo školství přerušilo podporu výuky, protože dosud nevybralo vítěze výběrového řízení na tuto veřejnou zakázku,“ říká Petra Žufníčková z Asociace učitelů češtiny jako cizího jazyka, která azylanty donedávna učila.

Vzhledem k vyvíjející se uprchlické krizi muselo být vyhlášení výběrového řízení několikrát změněno, zejména v souvislosti s nutností navýšení finančních prostředků,“ hájí se tiskové oddělení úřadu v e-mailové odpovědi.

87 migrantům, kteří jsou stále ještě v azylových střediscích, výuka pokračuje. Garantem je v těchto případech totiž ministerstvo vnitra.

Kdy se znovu začne, nikdo neví

Termín vyhlášení vítěze tendru zatím není jasný. Prvním datem může být pátek 8. ledna. I v tomto nejlepším případě by ale výuka zřejmě nezačala dříve než koncem měsíce, protože neúspěšní kandidáti mají lhůtu na odvolání. V nejbližší době by výuka cizinců měla stát odhadem 10 milionů korun ročně. Dosud stála dva miliony.

„Ministerstvo školství je v této oblasti už delší dobu nefunkční, protože se tam stále mění ministři a úřednicí nejsou v záležitostech cizinců podle mého názorů motivováni k právě vysokým výkonům,“ kritizuje rezort Magda Faltová, ředitelka nevládního Sdružení pro integraci a migraci.

Ministerstvo vnitra je na tom prý ale obdobně – zastaveno je podle Faltové poradenství při hledání práce, opožďuje se i program bydlení.