Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Iráčtí uprchlíci se poprvé seznamovali s češtinou. Z abecedy jim šla hlava kolem

Autor: čad - 
1. února 2016
15:45

Do rekreačního střediska Okrouhlík na Jihlavsku dorazilo deset křesťanských uprchlíků z Iráku před týdnem. Od té doby se nezastavili. Čekala je administrativa, úřady, lékařské prohlídky. A také první hodina češtiny, při které se obzvláště zapotili.

Při výuce se začalo abecedou, která cizincům dala pořádně zabrat. Ne nadarmo se říká, že je čeština složitý jazyk. Pro iráckého křesťanského duchovního Majzida Kaorda a jeho rodinu to byla první hodina češtiny vůbec. Desetičlennou skupinu uprchlíků tvoří celkem dvě rodiny s čtyřmi dětmi, nejstaršímu chlapci je devět let.

Kromě češtiny před sebou nově příchozí měli i úřední záležitosti, včetně lékařských prohlídek. Dokoupit si také museli zimní oblečení. „Lékařské prohlídky už máme konečně za sebou,“ pochvaloval si situaci koordinátor uprchlíků Radim Fiedler mezi výukou. Té se zatím ujali čeští dobrovolníci.

„Je to těžké,“ postěžoval si na nezvyklou latinku Majzid. Přesto právě on patří k nejaktivnějším žákům. Malé děti si kreslily, zatímco dobrovolníci pro ně už chystali školní písanky pro prvňáčky.

„Teď nám většinu času zabírá administrativa. Všichni tady čekají na doklad, že jsou političtí uprchlíci,“ zdůraznil Fiedler. Ten tráví s uprchlíky každý den plných 24 hodin. „Lepší to nebude,“ směje se. „V pátek přiletí dalších dvaadvacet běženců,“ prozradil Blesku.

Video Uprchlíci se učí česky: Už umí základní fráze. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině