Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Iráčtí uprchlíci se zabydlují na Slovensku: Čeká je i u nás stejný komfort?

Autor: lm, ČTK - 
18. prosince 2015
21:11

Iráčtí uprchlíci se pomalu zabydlují na Slovensku. Před týdnem do země přiletělo 148 křesťanů, kterým kvůli islámským extrémistům hrozila v jejich mateřské zemi smrt. V azylovém centrum ve městě Humenné mají k dispozici vše potřebné.

Iráčtí křesťané do země přiletěli kvůli obavám o svůj vlastní život. Uprchlíci se 15 měsíců schovávali před islámskými extrémisty v klášteře na severu Iráku a během této doby se snažili naučit se slovensky. Mluvčí slovenského ministerstva vnitra Ivan Netík označil jejich přesun na Slovensko za záchrannou misi. Kdyby totiž před extrémisty neutekli, čekala by je smrt.

Dohromady jde o 25 rodin včetně dětí. První měsíce by měly pobývat v azylovém táboru v Humenném na východě země, kde je čeká třítýdenní karanténa. "Zjišťujeme, zda nemají nemoci, které by si mohli přinést z domovské země," vysvětlil pro TV JOJ ředitel komunikačního odboru ministerstva vnitra Ivan Netík.

Ačkoliv křesťané zatím nemohou areál opustit, vevnitř nijak nestrádají. Na dvoře mají houpačky, skluzavky a mohou si zahrát i fotbal či basketbal. K obědu dostávají jídlo, které se podává v každé jiné slovenské rodině. Každý den mají také lekce slovenštiny.

Kvůli karanténě zatím uprchlíci nemohli navštívit žádný místní kostel. Církevní představitelé se proto vydali do azylového centra za nimi. První bohoslužbu měli v arabském jazyce.

Projekt financuje migrační úřad spolu se sponzorskými dary od Američanů a Slováků.

Křesťanské uprchlíky z Iráku a Libanonu hodlá přijmout i Česká republika. Celkem 37 rodin, tedy 153 lidí by mělo dorazit během zimy. Potvrdil to premiér Bohuslav Sobotka. 2532465:gallery:true:true

rumungro ( 18. prosince 2015 22:56 )

Jsou to lidi,kteří vyznávají náboženství bez násilí a šlo jim o život.To jsou dva důvody k tomu,udělat správnou věc.

egyptanka ( 18. prosince 2015 22:36 )

Vlastní lidi vlády nezajímají.

11karel11 ( 18. prosince 2015 21:50 )

Uprchlíci mají komfort a čeští bezdomovci mrznou venku.

Zobrazit celou diskusi