Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Česko otevře náruč křesťanským uprchlíkům, z Iráku přijde 37 rodin

Autor: ČTK, zst - 
14. prosince 2015
13:18

37 rodin, celkem 153 lidí - tolik uprchlíků z Iráku a Libanonu by mělo dorazit do Česka během zimy s posvěcením kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD). Jde o křesťany, kteří o přesídlení požádali. Zprostředkoval ho Nadační fond Generace 21 a zaštítily církevní instituce. Křesťané prchají před Islámským státem, dorazit by měli ve třech skupinách.

Na Twitteru o tom informoval ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Jde o příslušníky křesťanské menšiny," zdůraznil v příspěvku.

"Jedná se o příslušníky křesťanské menšiny, kteří se v důsledku agrese Islámského státu v Iráku ocitli ve velmi těžké životní situaci a obrátili se na ČR s žádostí o pomoc. V naší zemi by měli získat mezinárodní ochranu, šanci se integrovat a začít nový život v bezpečí," dodal dále Sobotka.

Uprchlíci by měli do Česka dorazit mezi lednem a dubnem ve třech skupinách. Na přesídlení, které zaštítily církevní instituce, se bude podílet Nadační fond Generace 21, a to i finančně. V případě, že fond nebude schopen plnit své závazky, ujme se financování akce ministerstvo vnitra. Maximální náklady vláda vypočítala na 32,5 milionu korun.

Rozhodnutí vlády bylo jednomyslné, hlasovali pro něj tedy všichni ministři. Na sociální síti to ocenil i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) Česko tímto krokem přispěje k ochraně menšin, které po staletích přišly o enklávy na území Sýrie a Iráku. "Je to někdo, kdo tam žil tisíc let, a dnes to vypadá, že je tam život nemožný," řekl novinářům ministr. Pokud by se tyto menšiny nepodařilo zachránit, byla by to podle Zaorálka kulturní tragédie.

Kdo mezi uprchlíky bude?

Podle dřívějších informací jsou mezi vybranými rodiny s dětmi, vdovy i sirotci. Polovina mužů a téměř třetina žen má vyšší vzdělání. Při výběru fond stanovil dvě podmínky. Chtěl, aby žadatelé měli ověřitelný příběh a aby chtěli do Česka. Přesídlení se týká lidí irácké národnosti, větší část z nich jsou takzvaní vnitřní uprchlíci z oblasti iráckého Kurdistánu, zbytek pak jsou iráčtí uprchlíci z Libanonu.

Podmínkou jejich příjezdu je bezpečnostní prověrka. Vedení fondu už dříve nastínilo, že by období po příjezdu uprchlíků do Česka mělo mít tři fáze. Nejdřív přesídlenci zamíří do karantény a přijímacího procesu. Po příjezdu se začnou učit česky. Po skončení přijímací části se rozdělí do skupin maximálně se 30 členy. Ty se pak mají rozmístit do některých krajských měst.

Irácké křesťanské rodiny přijalo před několika dny dobrovolně i Slovensko. 149 uprchlíků přiletělo minulý pátek. Podle slovenského ministerstva vnitra šlo o záchrannou misi, Iráčanům šlo ve vlasti o život. Posledních 15 měsíců se museli skrývat nedaleko Mosulu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa