Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tisíc odvážných. Slováci hledají lidi, kteří si uprchlíky nastěhují domů

Autor: sou - 
3. července 2015
13:38

Skupina lidí na Slovensku se rozhodla postavit se přílivu uprchlíků čelem. Na stránkách projektu ktopomoze.sk hledají dobrovolníky, kteří pomůžou rodinám ze Sýrie a Iráku. Do první tisícovky jim chybí už jen 133 lidí. Chtějí tak vládu přimět k přijetí stovky rodin z těchto zemí.

Projekt má za cíl podpořit rodiny ze zemí postižených občanskými válkami a pronásledováním ze strany Islámského státu. Jeho autoři na svých stránkách uvádí, že nepotřebují peníze, ale lidi. Na začátku potřebovali sehnat 1000 dobrovolníků. Teď už jen 133.

Dobrovolníci by měli pomoci nejen s ubytováním pro uprchlíky, ale například jim i pomoci s hledáním práce, začleněním do tamní komunity a hlavně je představit lidem ze svého okolí a pomoci jim tak navázat přátelské vtahy na Slovensku.

„Utečenci jsou stejní jako my, jako naši příbuzní, jako naše rodiny. Jen mají to neštěstí, že žijí ve státech, kde jsou porušovaná lidská práva a svobody a kde se neustále musí bát o vlastní život,“ uvádí organizátoři na webu projektu.

Nejdřív dobrovolníci. Pak tlak na vládu

Organizátoři projektu chtějí dostat stovky rodin ze Sýrie a Iráku do Slovenské republiky. Jakmile budou mít vypracovanou podporu integrace uprchlíků tisícem dobrovolníků, chtějí vládu vyzvat, aby projekt podpořila.

Odbornou pomoc a asistenci při přijetí utečenců chceme najít u partnerů z mimovládního sektoru, kteří v oblasti integrace dlouhodobě pracují,“ vysvětlují na webu tohoto projektu.

Celý cíl by ve výsledku měla podpořit tisícovka dobrovolníků. Kromě jednotlivců a rodin za Slovenska by tento projekt měly podpořit i různé organizace, církve a firmy, které se zavážou k pomoci s integrací žen, mužů a dětí ze Sýrie a Iráku.