Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Příběh českého bojovníka proti ISIS: René šel do Iráku cvičit posádky tanků

Autor: simao - 
10. září 2015
23:30

Vyrazil do Iráku, aby přispěl k boji proti Islámskému státu. Tím, co umí. Ale zároveň, aby si i vydělal. Čech René, který prošel českou armádou, nyní přiznává, že v Kurdistánu není z nějakých vyloženě hrdinských pohnutek, ale že hledal práci. A našel ji. Ve výcviku posádek tanků.

„Jsem tu na kontrakt k výcviku osádek tanků a jejich oprav. Vše probíhá v přední linii,“ prozradil René K. serveru iDnes.cz, který Čecha, jenž odešel do války proti džihádistům, vypátral a kontaktoval.

Jeho osud je zajímavý. Reného kořeny jsou v jižních Čechách, kde má rodinu. Do iráckého Kurdistánu neodešel ze stejných pohnutek jako mnoho bojovníků z Evropy, kteří prostě chtějí zamezit rozpínavosti Islámského státu nebo hledají válečný adrenalin.

René iDnes.cz přiznal, že on sám hledal především práci. A jako pracovník bezpečnostní služby vyrazil do válečné oblasti jako kontraktor – absolvent vojenské školy, který byl speciálně vyškolený i pro samotný výcvik. 

Není prý hrdina, ale ani blázen. A narazil i na dalšího Čecha

Nejde však o nějakého klasického „žoldáka“. „Víte, nejsem hrdina ani blázen. Ale člověk, který je zrovna na tomto místě, které je vlastně místem tragédie dalšího národa,“ hájil se na iDnes.cz. Pomáhá i dobrovolnickým mezinárodním jednotkám Liberty Lions, na jejich Facebooku se jeho fotky poprvé objevily. Jde o tzv. freedom fightery, kteří se do boje na straně Kurdů pouští údajně bez nároku na honorář. Jen za nezbytné vybavení. 

Zvláště školení v oblasti tanků však Reného zaujalo. Podle zmiňovaného serveru narazil v Iráku i na staré tanky československé výroby. Vedle toho pak již potkal i dalšího Čecha a Slováka, kteří také kurdským jednotkám (tzv. pešmergům) pomáhají.

René má za sebou i armádní misi v bývalé Jugoslávii. Kurdy obdivuje za jejich nasazení. „Bojová morálka pešmergů je obdivuhodná. Oni vědí, že když to prohrají, tak je s jejich domovem konec. Je to jak u nás v osmatřicátém, i když výcvik mají horší,“ dodal pro iDnes.cz.

dfghjk ( 15. září 2015 14:00 )

Blesku, ty jeden pos ero, co nám tady meleš o ubytování uprchlíků, když sám se bojíš o nich i diskutovat?! Sr áči jeden, pos ranej až za ušima!

Zobrazit celou diskusi