Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Kolíně nad Rýnem dnes začíná karneval: Město se bojí sexuálních útoků

Autor: ČTK, mb - 
4. února 2016
09:22

V německém Porýní dnes začíná masově slavený karneval. Zvláštní pozornost se upírá ke Kolínu nad Rýnem, kde se oběťmi tisícihlavého davu migrantů staly stovky žen. Některé byly oloupeny, jiné byly sexuálně obtěžovány, minimálně dvě ženy nahlásily znásilnění. Karneval se proto koná za přísných bezpečnostních opatření. Město zřídilo dokonce stanoviště, kde by ženy měly hledat ochranu.

„Rozsáhlost zločinu (o Silvestru) a obzvláště sexuální útoky na dívky a ženy, které se staly i v dalších městech, vyvolaly mezi obyvatelstvem obavy,“ prohlásila starostka Kolína nad Rýnem Henriette Reker (59). Město proto oproti minulému roku nasadilo dvojnásobný počet policistů – bezmála 2,5 tisíce, mnozí z nich budou vybaveni kamerami. Zároveň bylo zřízeno speciální stanoviště pro ženy, kam se mohou obrátit, pokud se stanou oběťmi sexuálních deviantů.

Bezpečí nezaručujeme

Město přes masivní bezpečnostní opatření přesto nezaručuje, že ženy budou naprosto v bezpečí. Nový policejní šéf Jürgen Mathies, který po silvestrovském debaklu nahradil Wolfganga Alberse, vyzývá návštěvníky karnevalu k obezřetnosti: „Nemůžeme vyloučit, že se tyto zločiny (sexuální útoky) znovu stanou. Musíme být realističtí,“ prohlásil Mathies. Očekává se totiž, že se karnevalu může zúčastnit až milion lidí a 2,5 tisíce policistů jednoduše nebude moci být všude.

Útoky nebudou?

Někteří se však domnívají, že bezpečnostní opatření jsou zbytečně přísná. Dle sociologa Wolfganga Kaschuba z berlínské Humboldtovy univerzity se prý útoky opakovat nebudou. „Karneval je pestrá směsice lidí, mužů a žen, a v průvodu není nikdo sám. Je to rozdíl proti silvestrovským událostem, kde se shromáždila monokultura mladých mužů, kteří se pak dopouštěli násilností. Z policejních zkušeností víme, že velká shromáždění mladých mužů jsou riziková, vidíme to třeba i na fotbalových zápasech,“ domnívá se Kaschuba.

Silvestrovský šok

Útoky ze silvestrovské noci šokovaly německou společnost. Zhruba tisícihlavý dav mužů „z Blízkého východu a Severní Afriky“ se rozdělil na menší skupinky mužů a ty rozpoutaly proti obyvatelům Kolína nad Rýnem opravdové peklo – ženy byly sexuálně napadány a okrádány. Německá média o případu několik dní mlčela, veřejnost neinformovala. Evropská komise následně v lednu vydala prohlášení, že mezi „silvestrovskými útoky a migrační krizi není žádná spojitost“. Evropští úředníci zároveň prohlásili, že jsou „hlas rozumu“.


217radi ( 9. února 2016 12:26 )

to radila kolinska starostka

217radi ( 9. února 2016 12:23 )

kdo byl v Koline,Bonnu, a jinych mest ten Fasching mel, jen Düsseldorf,Mainz, ti kvuli nejistote z pocasi radeji zakazali, pruvody se budou opakovat bud v dubnu ci v kvetnu! Dnes Baden Württemberg ,Franken und München maji oslavy dnes!!!

217radi ( 9. února 2016 12:18 )

to je Lez!!! Je to kvuli orkanu ktery vcera zasahnul severozapadni Nemecko!!!

salto ( 4. února 2016 15:25 )

Je burka, hidžáb a čádor taky karnevalová maska?

jarypadlo ( 4. února 2016 12:47 )

Kolíňáci můžou jít třeba za pračlověky a ke kostýmu mít pořádný kyj anebo za opravdové cowboye a mít colty proklatě nízko

Zobrazit celou diskusi