Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajinský prezident zapomněl ukrajinsky: Z míry ho vyvedl dotaz na oligarchy

Autor: ČTK, mb - 
17. ledna 2016
05:53

Ukrajinský prezident Petr Porošenko (50) na tiskové konferenci v Kyjevě zapomněl ukrajinštinu. Z míry ho vyvedla otázka na oligarchy. Porošenko přitom na rozdíl od svého předchůdce Janukovyče (65) používá výhradně ukrajinský jazyk. Prezident zároveň prohlásil, že v tomto roce chce Kyjev získat zpět Donbas a ideálně i Krym.

„Na rozdíl od mnohých, já nepotřebuji žádné finanční rádce ani…“ začal odpovídat Porošenko na dotaz, ale po slově „ani“ se zasekl. Po boku byl naštěstí jeho tiskový mluvčí Svjatoslav Cegolko a prezident se tak zeptal: „Jak se řekne ukrajinsky peněženka?“ Tiskový mluvčí pohotově odpověděl a slovo Porošenko vítězoslavně se vztyčeným prstem zopakoval.

Událost se stala v ruských médiích okamžitě hitem, Porošenko totiž prosazuje „derusifikaci“ Ukrajiny. Ruština byla po tzv. Majdanu zbavena statusu druhého úředního jazyka a Petr Porošenko navrhl, že druhým „pracovním“ jazykem by mohla být angličtina. „Myslím si, že by se v naší zemi měl kromě ukrajinštiny objevit ještě jeden pracovní jazyk. Tím jazykem by po právu měla být angličtina,“ tvrdil prezident v říjnu loňského roku.

Po intervenci svého tiskového mluvčího nakonec Porošenko myšlenku zdárně v ukrajinštině dokončil: „Na rozdíl od mnohých, já žádné finanční rádce ani peněženky nepotřebuji. Mám vyděláno dost.“ Co výrazem o peněženkách Porošenko přesně myslel, je poněkud nejasné. Jako prezident si ale finančně rozhodně polepšil. V roce 2013 Porošenko přiznal příjmy ve výši 51 milionů hřiven (zhruba 52 milionů Kč), o rok později už to bylo ale několikanásobně výše – 369 milionů hřiven (377 milionů Kč). Příjmy za rok 2015 známy ještě nejsou.

I když prezident před svým zvolením slíbil, že se postupně bude zbavovat svých podniků, zatím tak neučinil. Kromě firmy vyrábějící čokoládu má pod kontrolou továrnu na výrobu lodí, pojišťovací společnost a řadu dalších podniků.

Životní úroveň na Ukrajině se mezitím od tvz. Majdanu výrazně propadla, došlo k několikanásobnému navýšení cen za energie, zemi též sužuje občanská válka.

Letos získáme Donbas i Krym

Prezident Porošenko na tiskové konferenci oznámil, že rok 2016 bude pro Ukrajinu přelomový. Kyjev prý získá pod svou kontrolu Donbas i Krym.

„Především zajištění míru a zdůrazňuji vrácení Ukrajiny do Donbasu. V roce 2016 se musí obnovit svrchovanost Ukrajiny,“ prohlásil podle listu Ukrajinska pravda šéf státu při představování hlavních cílů vedení země v novém roce.

„Důležitou prioritou v programu vlády také zůstává boj o navrácení Krymu,“ uvedl rovněž Porošenko. V této souvislosti slíbil navrhnout „mezinárodní mechanismus pro ukončení okupace Krymského poloostrova“. „Takové mimořádně složité úkoly, jako je navrácení Krymu a Donbasu Ukrajině, plánuji řešit v první řadě politicko-diplomatickou a mezinárodněprávní cestou,“ zdůraznil současně prezident.

Jak přesně toho chce dosáhnout, ale neupřesnil. Obyvatelé Krymského poloostrova se pod ukrajinskou správu vracet nechtějí a separatisté na Donbasu po dvou letech krvavých bojů také nechtějí nic slyšet o jednotě s Kyjevem.

Lajci ( 15. ledna 2017 08:45 )

Okrem ineho tato krajina de fakto neexsistuje , že oficialne v rade OSN nema urcene hranice.Tieto su do dnes v demarkaciji ZSSR.Nastupnickym štatom ZSSR je Ruska Federacia.Tak že aj ukraina je sucastou Rossiji.A v tomto uhle pohladu nemôže byt ani reči o anexsiji Krymu.

Lajci ( 15. ledna 2017 08:39 )

 Ano ta Ukrošska sviňa je rovnaka ako SK prezident , ešte aj ta podoba....ako keby boli bratia. Nuž čo vrana k vrane sada ,rovny rovneho si hľadá.....

ivoadler ( 17. ledna 2016 10:44 )

No co, do dalších voleb to musí Ukrajinci vydržet. Leda že by byla nová "barevná" revoluce.  

asijo ( 17. ledna 2016 10:10 )

V Haagu ji nebude potřebovat.

mayflower ( 17. ledna 2016 10:10 )

No to je toho, náš všemi milovaný ministr financí taky neumí česky.....

Zobrazit celou diskusi