Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Staňte se „opravdovým“ Ukrajincem, zapomeňte ruštinu, káže škola v Kyjevě

Autor: mb - 
23. prosince 2015
06:14

Přestože vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem jsou v současné době stále napjaté, nemalá část obyvatel Kyjeva mluví rusky jak doma, tak na veřejnosti. Jedno gymnázium v hlavním městě Ukrajiny se ale rozhodlo s „problémem“ něco udělat a vyvěsilo podrobný návod pro děti, jak se zbavit všeho ruského a stát se „opravdovým“ Ukrajincem. Informoval o tom web korrespondent.net.

„Zbavte se všeho ruskojazyčného, nakolik je to jen možné. Na zprávy se dívejte jen v ukrajinštině, čtěte knížky pouze v ukrajinském jazyce,“ píše se v jednom bodu.

Další rada pamatuje i na internet: „Zbavte se ruského rozložení klávesnice, je to nejlepší způsob, jak se vyhnout pokušení používat ruštinu.“ Na závěr pak dětem kontroverzně radí, aby zapomněly na slušnost: „Určitě vás učili, že je neslušné mluvit s někým ukrajinsky, pokud druhý mluví rusky. Na to zapomeňte! Ukrajinský jazyk bude jazykem mrtvým, pokud budete ke každému zdvořilí. Navíc, pro diskutujícího to bude skvělá příležitost zamyslet se nad svou vlastní národní identitou.“

Jazykové dilema

Ukrajina je rozdělena na ukrajinsky a rusky mluvící část. Rusky mluvící oblasti se nacházejí zejména na jihovýchodě Ukrajiny. To ale neznamená, že jazyková příslušnost automaticky kopíruje politické sympatie ať už proruské, či proukrajinské. Mnozí členové tzv. dobrovolnických batalionů věrných kyjevské vládě jsou rusky mluvící. Koneckonců, když se minulý týden mezi sebou pohádali dva přední politici, oba veřejně deklarovali svou „ukrajinskost“ – samozřejmě v ruštině. Když došly argumenty, začaly lítat sklenice a sprosté nadávky.

Video Ukrajinští politici si sprostě nadávali, vzduchem létaly sklenice. - Reuters
Video se připravuje ...
Už za komunistů byla ukrajinština vedle ruštiny veřejně používaným jazykem, poklidnou symbiózu narušila až nová proevropská vláda, která se dostala k moci po násilnostech na tzv. Majdanu. Ta zakázala ruštinu jako oficiální jazyk země, vzápětí se odtrhl Krym a vzbouřil jihovýchod Ukrajiny. Po měsících křehkého příměří hlásí separatisté z LNR (Luganské lidové republiky) „útoky po celé linii fronty“. DNR (Doněcká lidová republika) pro změnu pozoruje „obrovský nárůst bojové techniky“ na straně ukrajinských sil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi