Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Frontman skupiny Limp Bizkit nesmí na Ukrajinu. Ohrožuje prý bezpečnost státu

Autor: mb - 
22. prosince 2015
10:35

Ukrajinci překazili plánované turné americké skupině Limp Bizkit. Frontman kapely Fred Durst (45) dostal zákaz vstupu do země pro následujících pět let. Podle Kyjeva Američan „ohrožuje bezpečnost státu“.

„9. listopadu 2015 bylo rozhodnuto o zákazu vstupu na Ukrajinu pro občana USA Freda Dursta. Zákaz platí pět let, důvodem je zajištění bezpečnosti naší země,“ citují ukrajinská i ruská média vyjádření ukrajinské tajné služby SBU.

„Krym je Rusko“

A čím se americký zpěvák vlastně „provinil“? Kyjev důvod hněvu přesněji nespecifikoval, ale Američan se nedávno nechal slyšet, že by „rád získal ruský pas“. Zařadil se tak po bok dalších světových celebrit, které už ruské občanství dostaly. Patří mezi ně mimo jiné herec Gerard Depardieu (66) nebo např. boxer Roy Jones Jr. (46).

Samotný Durst má manželku, která pochází z Krymu, a zpěvák na koncertě držel nápis Krym je Rusko. A to bylo nejspíš důvodem, proč se dostal na černou listinu Kyjeva.

Sláva národu a smrt nepřátelům

Ukrajina též potvrdila zákaz 38 „fašistických“ knih z Ruska, které se vesměs zaobíraly událostmi na tzv. Majdanu, které vedly k násilným střetům mezi demonstranty a policií a následné změně režimu.

Mezitím v Mariupolu proběhl pochod batalionu Azov, jehož příslušníci se zjevně inspirovali smutně proslulými pochody nacistů se zapálenými loučemi. Na mítinku nechyběl ani šéf batalionu Azov Andrej Bilěckij (36), kterému jeho příznivci přezdívají „Bílý vůdce“. Ten při světle pochodní vyzýval k boji proti Rusku a nepřátelům, proslov zakončil výkřikem: „Sláva národu!“ Odpovědí mu bylo sborové: „Smrt nepřátelům!“

I v České republice má Andrej Bilěckij své příznivce. Tak např. europoslanec Jaromír Štětina (72) uspořádal v červenci tiskovou konferenci, kde prozradil, že by chtěl na podzim do europarlamentu pozvat Bilěckého. Vůdce Azovu by prý mohl vyvrátit mýty „ruské propagandy“ okolo batalionu. Podle Štětiny je náhoda, že se logo batalionu Azov prakticky shoduje s logem 2. tankové divize SS Das Reich.

ivoadler ( 22. prosince 2015 13:24 )

Štětina je skrytý fašoun a slizák. Když slyším jeho jméno, potlačuji silné nutkání ke zvracení. A takoví hovada volíme do europarlamentu.

Zobrazit celou diskusi