Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záběry jako z apokalypsy. Dron ukázal místo čtvrti velkoměsta haldu trosek

Autor: mb - 
23. prosince 2015
14:10

Damašek, hlavní město Sýrie, se od arabského jara stal také místem tvrdých bojů mezi syrskou armádou a „opozicí“. Zuřivá občanská válka trvá od roku 2011. Podívejte se, jak dopadla jedna ze čtvrtí velkoměsta. Unikátní záběry dronu ukazují světu, jak rychle válka mění životem pulzující ulice v hromady sutin.

Ve čtvrti Jobar do války žilo tolik obyvatel jako v celé Ostravě – zhruba 300 tisíc lidí. Nyní se ulicemi místo hrajících si dětí prohání jen vítr a sem tam zbloudilá kulka jedné z bojujících stran.

Zatímco hrdlořezové z Islámského státu ničí starobylé památky v Palmýře, i zde lidstvo přišlo o vzácné kulturní dědictví světového významu. Právě tady, v Jobaru, se nacházela údajně nejstarší synagoga na světě – synagoga starozákonního proroka Elijáše, která byla postavena na místě, kde Elijáš pomazal Elíšu za proroka.

Přestože by se mohlo zdát, že čtvrť je již bezcenná, o periferii Damašku se stále vedou tvrdé boje. Situaci znepřehledňují podzemní tunely a protivládní síly tak někdy překvapí syrskou armádu i ve zdánlivě „bezpečném“ území.

rumungro ( 23. prosince 2015 18:28 )

2/3 tkz.Syrské opozice jsou vyznavači učení,které šíří IS.Pokud by vyhráli,tak by to byl jen další problém.

dalnobojcik ( 23. prosince 2015 15:17 )

nejvyssi cas aby takhle vypadal Brusel a Strasburg mesta ktere ukryvaji nadlidi kteri si nevazi prostych evropanu a jen jim vymysleji jak z nich zedrit co nejvic penez na sve platy a odmeny.Nejsem vyznavac valek ale euro hnuj sam neodejde.Dnes uz vime ze I dotace nejsou dotace ale jen vytistene penize na udrzeni vsech statu v jednom celku at maji vetsi moznost zdiral vice lidi z penez.Novodobi otrokari to je nazev jim hodny.

Zobrazit celou diskusi