Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Asad se obořil na Západ: Vytvořili jste ISIS a teď ho podporujete

Autor: mb - 
16. září 2015
11:20

Syrský prezident Bašár Asad (50) poskytl ruským médiím rozsáhlý rozhovor, ve kterém si nebral servítky. Podle něj Západ vytvořil Islámský stát a nadále podporuje teroristy v Sýrii. Právě z válkou rozvrácené země přitom masivně prchají lidé do Evropy.

„Západ využívá Islámský stát a další teroristické skupiny jako trumf, který můžou čas od času vytáhnout z rukávu a použít pro své záměry,“ domnívá se syrský prezident a dodává: „Co je to Islámský stát a další teroristické skupiny? Je to extremistický projekt Západu. V minulém století vytvořili Muslimské bratrstvo, druhá vlna byla al-Káida a třetí vlna je Islámský stát, an-Nusrá a další jim podobné teroristické organizace.“

Teorie syrského prezidenta však působí ve světle faktů poněkud nepřesvědčivě, americké letectvo totiž pozice Islámského státu už rok bombarduje. I pro to má však Bašár Asad vysvětlení.

„Nyní chtějí použít an-Nusru proti Islámskému státu, možná kvůli tomu, že Islámský stát se stal do jisté míry nekontrolovatelným. Nicméně to neznamená, že chtějí zničit IS. Kdyby chtěli, tak by to udělali. Nelze dělit teroristy na »umírněné« a další skupiny. Všichni jsou to extremisté,“ uvedl.

„Není to tak, že by Evropa nepřijímala běžence. Ale Evropa neřeší příčinu krize. Pokud vás znepokojuje uprchlická krize, přestaňte podporovat teroristy. Když se dnes zeptáte jakéhokoliv Syřana, po čem touží, tak vám řekne – chci stabilitu a bezpečí,“ říká syrský prezident.

Konflikt v Sýrii začal v roce 2011, během čtyř let muselo své domovy opustit 11 milionů lidí a 230 tisíc jich přišlo o život…

Rusko-syrská spolupráce

Obsáhlý rozhovor Asada pro ruská média ilustruje spolupráci Moskvy a Damašku. Rusko se nikdy netajilo těsnými vazbami na Sýrii a podporou prezidenta Bašára Asada. Nicméně v posledních týdnech začal Washington ostře kritizovat podporu Moskvy Sýrii.

Po Ukrajině, Řecku a Iráku dokonce požadoval, aby země uzavřely vzdušný prostor pro ruská nákladní letadla. Ukrajina poslechla, Řecko a Irák zvolili zdržovací taktiku. Rusko tvrdí, že do Sýrie dováží humanitární pomoc, ale USA jsou přesvědčeny o tom, že Rusko posílá do země těžkou techniku i vojáky.

Americký ministr zahraničí John Kerry (71) kvůli situaci v Sýrii dokonce volal svému protějšku Sergeji Lavorovi (65) a prohlásil, že ruská podpora Asadova režimu „může způsobit eskalaci a rozšíření konfliktu“.

Sýrie bez Asada

Ačkoliv jediným mocným spojencem Sýrie je Rusko a Asad kdysi prohlásil, že ho „Moskva nikdy neopustí“, jako blesk z čistého nebe zapůsobilo prohlášení nositele Nobelovy ceny míru, finského exprezidenta Martti Ahtisaariho (78).

Ten v úterý pro britská média uvedl, že Moskva nabízela Západu odstranění Asada už v roce 2012. Své setkání s ruským zástupcem při OSN, Vitalijem Čurkinem (63) popsal finský exprezident takto: „Martii, sedni si a já ti řeknu, co musíme udělat. Za prvé – neměli bychom zbrojit opozici. Za druhé – měli bychom okamžitě nastartovat dialog mezi opozicí a Asadem. Za třetí – měli bychom najít elegantní způsob, jak by mohl Asad odstoupit.“

Podle Ahtisaariho prý tehdy Západ ruskou nabídku odmítl, byl totiž přesvědčen, že Asadův pád je neodvratný. „Byla to šance, kterou jsme v roce 2012 promarnili,“ vzpomíná nositel Nobelovy ceny míru.

4rek ( 17. září 2015 16:45 )

Politika USA je na zblití.

217radi ( 16. září 2015 20:32 )

Asad se napachal zverstev vice nez dost, tak I jeho otec, ale co se IS tyce- tady mu musim dat za pravdu!! Bohuzel!! Vsichni koukame jak turci strileji do kurdu, kteri jako jedini jsou schopni IS zastavit a zapadni staty, ale i nase republika se k tomu nevyjadri a oni kurdy nici dale! Turecko leci jejich(IS )bojovniky a pak je vraci zpet do Syrie a zapad ceka , ze IS Zabije Asada a pak se nejak uvidi! Bohuzel,pak se neuvidi vubec nic! Pak uz bude pozde! Pak budou krizacke valky slabe kaficko!!!!

gabreta ( 16. září 2015 14:45 )

Hlas lidu politici slyší jen před volbama. Po volbách je už nezajímá, by naopak se*re! Proto je dneska cenzura tvrdší, než byla za bolševika. A to Havel z tribun vytruboval, jaká budeme otevřená demokracie! Svobodu máme zatím na internetu a díky tomu se dostaneme k informacím, keré se v "demokratických" sdělovacích prostředcích nedozvíme. Ale je jen otázka času, kdy skončí i to!

vasek711 ( 16. září 2015 14:29 )

alex

alex0800 ( 16. září 2015 14:25 )

Bašár Asad mluví pravdu, která se západu nelíbí, neboť těžko můžete v kůži USA bombardovat rok někoho, aniž by jste ho poškodil.. Tedy omyl, US army takto "bojuje" s Amerikou a Izraelem stvořeným ISIS (jen si dohledejte fotky vůdců ISIS při setkání s členy US vlády). . Oproti tomu je vtipná dezinformace publikovaná presstituty Plesku a podobné propagandy. . . Věří dnes ještě někdo lžím o tom, jak 11.9.2001 tři budovy WTC shodili arabové za pomoci US letadel?? Já myslím, že ani tito pleskoví presstituti těmto blábolům už nevěří.. . Ale: Koho chléb jíš, toho píseň zpívej i za cenu sociální sebevraždy Přesně takto to chodí a i presstituti si museli všimnout. Že se jim to lhaní vůbec vyplatí. I když.. Oni lžou pro jednoho z těch "(ne)mocných" oligarchů, ze kterých se dělají poslední léta političtí vůdci.. . . Inu, je vtipné, když se USA smáli RF za oligarchy, ale po Majdanu a předání Ukrajiny z rukou volené vlády a prezidenta do rukou zločinných oligarchů, což USA platili a zorganizovali.. Inu USA a jejich veletoč lží je velmi vtipný. Co by neudělali pro své loutkovodiče a chlebodárce v podobě 13 světovládných rodin.. . . Pokud lidstvo nepřevezme otěže z rukou zločinců, je již dávno jasné, že demokracie ražená USA skončí jednou globální totalitní diktaturou bez kultury, národností a jakékoliv lidské identity. Když už i 1.úředník OSN Papež František dementuje bibli a Stvoření, je jasné, že i Malachiášovo proroctví naplňuje do puntíku. Tedy příchod Armageddonu je, zatím, neodvratný.. EU se rozpadne již do roku 2030, což jasně definuje agenda 2030, kterou OSN nyní schvaluje.. Ono to je velmi hezky podané, ale pod snůškou lží o hezkých věcech se skrývá výplod milovníků Mao Ce Tunga a podobných diktátorů, kteří byli vnímáni "hezky" nezávisle na vyhlazení desítek milionů své populace.. Už chápete, do čeho nás ta "demokracie" uvedla? Všichni chceme svobodu a mír, ovšem mi ji chceme realizovat, kdežto elita jen o tomto mluví, ale činy koná přesně naopak

Zobrazit celou diskusi