Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Syrský prezident Asad promluvil k Čechům: Mezi uprchlíky jsou teroristé

Syrský diktátor Asad dál tvrdí, že za chemický útok mohli opoziční rebelové.
Syrský diktátor Asad dál tvrdí, že za chemický útok mohli opoziční rebelové.  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: ČTK, sou - 
30. listopadu 2015
20:28

Podpis mírové dohody v Praze nebo možnost infiltrování teroristů mezi uprchlíky, ani jedno podle syrského prezidenta Bašára Asada není nereálné. Uvedl to v rozhovoru pro Českou televizi. O Praze jako možném místě podpisu deklarace o míru hovořil už v září český prezident Miloš Zeman. Prohlásil tehdy, že syrská vláda a představitelé opozice, kteří vyjednávají o příměří, mají zájem podepsat závěrečnou deklaraci v Praze a začali tomu už prý říkat pražská deklarace.

Na dotaz ČT, zda by se dohoda mohla podepsat nikoli ve Vídni či Ženevě, kde se konají rozhovory, ale právě v Praze, Asad odpověděl: „Samozřejmě, když se zeptáte Syřanů, řeknou vám, že nechtějí mírovou konferenci ve Francii, protože Francie podporuje terorismus a válku, ne mír. Když se zmiňujete o Praze, to by bylo všeobecně přijato kvůli vyváženému postoji vaší země.“

Miloš Zeman prohlásil v září v New Yorku, že by se nebránil umožnit podpis deklarace o příměří v ČR, pokud by byla dohoda uzavřena s představiteli demokratické opozice, a ne s teroristickými organizacemi, které v Sýrii také bojují.

ČR si po celou dobu války v Sýrii udržela velvyslanectví, které kromě jiného zastupuje zájmy států, jež své velvyslance z Damašku odvolaly, tedy i USA, které se mírových jednání účastní.

Podle Asada se teroristé mohli infiltrovat mezi uprchlíky

V zemi momentálně je téměř polovina obyvatel bez domova. Většina z nich zůstává v Sýrii, miliony jsou ale už v okolních státech a statisíce se vydaly na cestu do Evropy nebo v ní už jsou. Navíc tam působí i mnoho různých teroristických odnoží. Mezi nejznámější patří například odnože al-Káidy a Islámského státu.

Prezident Sýrie Bašár Asad Prezident Sýrie Bašár Asad | Reuters

Syrský prezident uvedl, že tak není vůbec vyloučeno, že se mezi uprchlíky skrývají i teroristé. „Co se týče Syřanů, je to směsice. Většina lidí jsou dobří Syřané, vlastenci, správní lidé. Ale samozřejmě mezi nimi máte také infiltrované teroristy, to je pravda. Ale kolik, je těžké říct,“ dodal Asad. Celý rozhovor odvysílá Česká televize v úterý.