Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drsnější Zeman, poslední běhna a 72 panen. V hlavě největší fanynky prezidenta

Autor: kle - 
30. listopadu 2015
19:20

Prezidenta Miloše Zemana na Albertově postavila 17. listopadu vedle islámofoba Martina Konvičky. A od prezidenta, svého idolu, dostala jeho největší fanynka  pusu. Jelena Vičanová (35) poskytla rozhovor pro časopis Týden. Nikdy by se prý nesvlékla jako „poslední běhna“ z Pussy Riot a je jí jedno, jestli muslimové věří, že po smrti dostanou sedmdesát dva panen.

Pětatřicetiletá Jelena má otce Čecha a matku Rusku. Miloš Zeman ji začal zajímat až ve chvíli, kdy propukly boje na Ukrajině, do té doby se podle svých slov o politiku příliš nezajímala.

„Věděla jsem, kdo je Miloš Zeman, že je to výrazná, nepřehlédnutelná osobnost, která se na politické scéně pohybuje už dlouho. Ale spouštěč, kdy jsem začala být aktivní, byla opravdu ukrajinská krize,“ prozradila Vičanová.

Byla to právě ona, kdo domluvil demonstraci na Albertově a kdo na místo dostal hlavu státu. To, že tam vystoupí vedle muže, který chce lidi posílat do koncentračních táborů a mlít je na masokostní moučku, jí nevadí.

„Mně je úplně jedno, kdo v co věří. Jestli chtějí (muslimové – pozn. redakce) věřit, že dostanou po smrti sedmdesát dva panen a pak budou křečci, tak to není moje věc, je to jejich problém. Pro normální lidi, co tam přišli, pro příznivce pana Konvičky, je ten člověk nějakým způsobem zajímavý, chtějí ho vidět,“ prozradila. Údajně dostala slib, že nezazní žádné xenofobní výrazy. „A on to dodržel,“ zmínila a dodala: „Na té demonstraci od Konvičky nepadlo jedno jediné takové slovo.“

Místo vajíček letos Zeman dostal hubičku. Místo vajíček letos Zeman dostal hubičku. | Ladislav Křivan

Všichni účastníci na Albertově, tedy i zástupci Hradu, byli podle Vičanové s programem srozuměni. „Respektive já jsem byla srozuměna, že pan prezident je srozuměn. Samozřejmě jsem s ním nemluvila, takže musím věřit lidem okolo něho. Neudělala bych nikdy nic, co by pan prezident zakázal nebo s čím by kdokoliv jiný z těch, kteří se zúčastnili, nesouhlasil,“ doplnila.

Miloš není žádnej „cíťa“

Na Miloši Zemanovi si jeho fanynka dokáže najít chyby, ale mnoho jich není. „Líbí se mi na něm, že není takovej ten cíťa. Někdy je i drsnější, ale řekne o věcech pravdu,“ je přesvědčena. „Určité věci v jeho pozici, určitá slova, se k němu nehodí. O tom žádná. Jsem ale ochotná je přejít v kontextu celé věci,“ vysvětlila.

Jedním z postojů, kde si se Zemanem naprosto rozumí, je ostrá kritika prezidenta na adresu ruské dívčí punkové kapely Pussy Riot. Její členky byly v Rusku uvězněny za to, že zpívaly píseň „Bohorodičko, vyžeň Putina“ v pravoslavném chrámu. „Když se bavíme o Pussy Riot, má (Zeman) můj plný souhlas. Nikdy bych se nesvlékla jako poslední běhna, ať se na mě nikdo nezlobí, ale to je za hranicí veškerého vkusu,“ uzavřela s tím, že ona sama jako ateistka by nikdy nedělala scénu v kostele, protože ctí názory věřících.

Demonstrace na Albertově:


Video se připravuje ...
Další videa