Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump: Muslimové v USA oslavovali útoky 11. září. A teroristy mučte

Autor: mb - 
24. listopadu 2015
12:55

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump (69) přidal sadu dalších ostrých výroků. Muslimové podle něj oslavovali v ulicích New Jersey teroristické útoky z 11. září. A přestože takzvaný waterboarding nefunguje, Spojené státy by měly teroristy takto mučit i dále. Islamisté si to zaslouží, tvrdí Trump.

„Jestli bych povolil waterboarding? Jestli bych povolil waterboarding?“ opakoval dramaticky miliardář Donald Trump. „Řežou lidem hlavy, v kovových klecích topí lidi… Jestli bych povolil waterboarding? To si pište, že bych ho povolil!“ vypálil pak Trump za nadšeného jásotu jeho podporovatelů. Waterboarding přitom OSN odsoudila jako mučení.

Podnikatel je svými kontroverzními výroky znám, kampaň začal tvrdou protiimigrantskou rétorikou, když Mexičany označil za „kriminálníky a znásilňovače“.

Jeho poslední výrok o waterboardingu též vzbudil v americké společnosti bouřlivou debatu, ale Trump se „trumfl“, když prohlásil, že američtí muslimové oslavovali teroristické útoky z 11. září v ulicích New Jersey. „V New Jersey žije početná arabská komunita. Když spadlo Světové obchodní centrum, radovali se z toho na ulicích. Nemluví se o tom, protože to není politicky korektní, ale je to tak. Útoky oslavovali v ulicích New Jersey,“ tvrdí Trump.

„Buď má Trump problémy s pamětí, nebo záměrně zkresluje fakta. Ať tak nebo tak, obojí je pro republikány důvod k obavám,“ zareagoval na Twitteru na senzační Trumpovo tvrzení demokratický starosta New Jersey Steven Fulop (38).

Zprávy o jásajících muslimech v ulicích New Jersey vyvrátil i vysoce postavený policista Jerry Speziale: „To je úplný, naprostý nesmysl. Nic takového se prostě nestalo. Nikdo v ulicích netancoval, nikdo nepálil vlajky.“ Donald Trump však přesto trvá na tom, že mluví pravdu. „Viděl jsem to v televizi,“ říká miliardář.

Faktem je, že tehdy média zveřejnila záběry muslimů, kteří oslavovali teroristické útoky na USA. Nejednalo se však o záběry z New Jersey, ale Palestiny.

Už před pár týdny Donald Trump trochu „vylepšil“ fakta. Tehdy prohlásil, že se setkal s ruským prezidentem Putinem (63), když natáčel rozhovor pro PBS. Jenže rozhovor s Trumpem se natáčel v New Yorku, s Putinem v Rusku, setkat se při natáčení pořadu jednoduše nemohli. Pod tíhou důkazů nakonec Trump přiznal, že se s Putinem nesetkal a jeho výrok byl prý novináři „špatně pochopen“.

jiri.k ( 24. listopadu 2015 17:43 )

Za mě Donald

Zobrazit celou diskusi