Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Pařížský terorista může být kousek od českých hranic! Policistům pláchl před nosem

Autor: ČTK, lm - 
23. listopadu 2015
11:26

Nebezpečný terorista je stále na útěku! Salah Abdeslam (26), který se s největší pravděpodobností podílel na pařížských útocích, dosud uniká policii. Podle posledních zpráv by mohl být u našich sousedů!

Belgická policie v noci na pondělí provedla rozsáhlou razii po celé zemi. Při 19 domovních prohlídkách bylo zatčeno celkem 21 lidí, původně policie hovořila o 16. Hledaný Salah Abdeslam, po němž policie kvůli jeho údajnému zapojení do teroristických útoků v Paříži už více než týden intenzivně pátrá, není mezi zadrženými a je dál na útěku.

Belgický deník La Libre Belgique na svých internetových stránkách uvedl, že Abdeslama policisté vystopovali kolem půl osmé večer v okolí Lutychu. Prý jim ale unikl a ujel ve voze BMW po mezinárodní silnici E40 směrem do Německa. Oficiální zdroje tuto informaci nepotvrdily. Silnice E40 ale pokračuje až do Drážďan, které leží jen asi 50 km od českých hranic.

Salah Abdeslam je považován za jednoho z hlavních podezřelých, který se podle vyšetřovatelů přímo zapojil do přípravy a provedení teroristických útoků, během nichž zemřelo 13. listopadu v Paříži 130 lidí. Jeden z Abdeslamových bratrů se v Paříži vyhodil do povětří.

Schovával se v Bruselu

Údajný terorista se prý schovával v Bruselu a zoufale se snažil dostat do Sýrie. Informoval o tom zpravodajský server ABC News s odvoláním na Abdeslamovy přátele, kteří s ním hovořili přes Skype. „Myslím, že není daleko,“ uvedl bratr Salaha Abdeslama Mohamed, který už dříve Salaha vyzval, aby se dobrovolně vydal úřadům. Informaci, že Salah kontaktoval s prosbou o pomoc některé ze svých přátel, Mohamed potvrdil.

Jeden ze Salahových přátel serveru ABC News potvrdil, že je Abdeslam zoufalý, neboť uvázl na půli cesty mezi evropskými tajnými službami a radikály z organizace Islámský stát (IS), kteří ho údajně sledují. Lituje prý, že v Paříži nespáchal sebevražedný atentát podobně jako jeho další bratr Brahim Abdeslam, který se odpálil nedaleko koncertní síně Bataclan.

Jednadvacetiletý Hamza Attou – jeden z mužů obviněných v Belgii z terorismu kvůli tomu, že Abdeslama po útocích odvezl z Paříže do Bruselu – tvrdí, že měl Salah Abdeslam během cesty na sobě velkou bundu. Pod ní prý mohl mít ukrytý sebevražedný pás. Podle belgické televizní stanice RTBF může být informace o Abdeslamově sebevražedném pásu důvodem, proč belgické úřady už třetím dnem vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku.

Video Terorista Salah Abdeslam před pařížskými útoky na záběrech televize Sky News - SkyNews.com
Video se připravuje ...

gabreta ( 23. listopadu 2015 15:11 )

Tak jestli je ten umouněnec u Českých hranic, tak to už jsou přechody obsazený sluníčkářema s Americýma vlaječkama a budou ho vítat, jak Dragounskou jízdu! Chudáka. Taky je to uprchlík ne??

egyptanka ( 23. listopadu 2015 14:15 )

No vida,jak je šikovný. Celý svět ho hledá a on se přemístí jak potřebuje. Kam se hrabe David Copperfield.

intruder1 ( 23. listopadu 2015 14:08 )

My ho pustíme jako Krejčíře, už je to domluveno !

yourhero ( 23. listopadu 2015 14:01 )

boze muj, to je zase titulek...v clanku se clovek dozvi vsechno, jenom ani zminka na tema obsazene v titulku..novinari v blesku jsou opravdu top kvalita

frantacizek ( 23. listopadu 2015 13:03 )

 hlavně to řekněte knížeti, protože jestli dostal zprávu, že tady máme vola, který je na pokraji svéprávnosti a sbírá politické body na běžencích, tak spáč je ho schopen ubytovat.

Zobrazit celou diskusi