Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Terorista Abdeslam unikl velké noční razii. 16 zatčených a střelba v Bruselu

Autor: ČTK, kal, lm - 
23. listopadu 2015
01:00

Sídlo institucí Evropské unie a hlavní město Belgie má za sebou rozsáhlou razii. Policie v Bruselu při zátahu v noci na pondělí zatkla 16 lidí a provedla 19 domovních prohlídek. Vojáci během zátahu uzavřeli v centru hotel Radisson Blu, nikdo nesměl opustit budovu. Jde o stejný řetězec, do kterého se v pátek dostali ozbrojenci v Mali a zabili tam minimálně 19 lidí. Hledaný Salah Abdeslam není mezi zadrženými a je dál na útěku. 

Prokurátor Eric Van Der Sypt na tiskové konferenci řekl, že při policejní operaci v Bruselu nebyly nalezeny žádné zbraně ani výbušniny. Kromě Bruselu policisté zasahovali také v Charleroi jižně od hlavního města, kde je letiště využívané především nízkonákladovými aerolinkami. Létají sem spoje i z Prahy.

Jeden ze zadržených utrpěl zranění poté, co havaroval, když se policii pokoušel ujet v autě. V bruselské čtvrti Molenbeek se podle prokurátora střílelo, není ale jasné, kdo dvě rány ze střelné zbraně vypálil.

O dalším osudu všech 16 zadržených musí ještě v pondělí rozhodnout soud.

Při zátahu v Bruselu policie zatkla 16 lidí. Atentátník Abdeslam mezi nimi nebyl Při zátahu v Bruselu policie zatkla 16 lidí. Atentátník Abdeslam mezi nimi nebyl | Reuters

Uzavřené centrum, lidé nesměli k oknům

Belgická policie v neděli při zátahu uzavřela několik ulic v historickém centru Bruselu. Obyvatelé dostali příkaz nepřibližovat se k oknům, hoteloví hosté nesměli vycházet ven. O napjaté situaci v hotelu Radisson Blu v Bruselu informoval na Twitteru novinář Stuart Webb. Vojáci tu hostům laskavě, ale důrazně říkali, že nikdo nesmí ven. Cestu zabarikádoval vozík na zavazadla.

V belgické metropoli už od víkendu platí nejvyšší - čtvrtý stupeň bezpečnostních opatření, a to kvůli věrohodným informacím o bezprostřední hrozbě teroristického útoku. Od soboty proto v Bruselu nejezdí metro, zavřeny jsou muzea a galerie, zrušena byla řada sportovních či kulturních akcí a dnes zůstanou uzavřeny i místní školy, včetně vysokých.

Policie v Bruselu po podezřelých v souvilosti s atentáty v Paříži pátrala už několikrát. Soustředila se především na problematickou čtvrť Molenbeek, kde žili bratři Abdeslamové a kde vyrůstal i Abdelhamid Abaaoud, údajný strůjce útoků, který zemřel minulý týden při policejní operaci na předměstí Paříže.

Terorista Salah Abdeslam se prý skrývá v Bruselu. Terorista Salah Abdeslam se prý skrývá v Bruselu. | ČTK, EPA, Reuters

Pro zbytek země platí druhý nejvyšší stupeň ohrožení. Bude posílena přítomnost policie i armády v ulicích, školy budou v pondělí zavřené, v provozu nebude ani metro. O zrušení či prodloužení mimořádných opatření se rozhodne opět v pondělí odpoledne.

Premiér Belgie se bojí útoku, který zažila Paříž

„Obávám se atentátu podobnému tomu v Paříži,“ uvedl v neděli belgický premiér. Brusel podle něj čelí „vážné a bezprostřední“ hrozbě koordinovaných útoků, které by se mohly odehrát zároveň na několika místech.

Cílem teroristických útoků by se mohla stát nákupní střediska, obchody a hromadná doprava. Belgická vláda proto podle premiéra bude usilovat o snížení počtu veřejných akcí s velkým počtem účastníků. Nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli hrozbě teroristického útoku platí v belgické metropoli už druhým dnem.

Starosta bruselské čtvrti Schaerbeek Bernard Clerfayt už dopoledne uvedl, že trvání nejvyššího stupně pohotovosti se nejspíše prodlouží, neboť pokračuje pátrání po dvou nebezpečných teroristech, kteří by mohli zaútočit.

„To nebezpečí tady je. Dozvěděli jsme se, že na území Bruselu se nacházejí dva teroristé a že mohou provést něco nebezpečného,“ citovala starostova slova agentura DPA. „Proto musíme zůstat velice obezřetní,“ dodal Clerfayt.

Atentátník Abdeslam stále uniká

Bruselská policie už více než týden pátrá po Salahovi Abdeslamovi, který se údajně přímo zapojil do atentátů ve francouzské metropoli z 13. listopadu a poté se vrátil do bruselské čtvrti Molenbeek, kde žil. Jeden z Abdeslamových bratrů se v Paříži vyhodil do povětří.

O „několika podezřelých“ osobách se vlámské televizi VRT v neděli zmínil i belgický ministr vnitra Jan Jambon. „Hrozba je větší než jen samotný Abdeslam,“ řekl. Jde „o několik podezřelých, proto jsme přijali takové množství opatření,“ dodal.

Belgický deník La Libre Belgique na svých internetových stránkách uvedl, že Abdeslama údajně vystopovali policisté v okolí Lutychu. Prý jim ale unikl a ujel ve voze BMW směrem do Německa. Oficiální zdroje tuto informaci nepotvrdily.

V Bruselu platí nejvyšší stupeň pohotovosti před teroristickými útoky V Bruselu platí nejvyšší stupeň pohotovosti před teroristickými útoky | Reuters

Abdeslamův starší bratr Mohamed je přesvědčen, že „Salah se na poslední chvíli rozmyslel a neudělal to, co původně udělat zamýšlel“. „Je to víc než jen moje naděje, je to přesvědčení. Salah je velmi inteligentní, myslím, že se na poslední chvíli rozmyslel,“ řekl televizi RTBF. Zároveň znovu svého bratra vyzval, aby se vzdal.

Brusel je na nejvyšším stupni pohotovosti od soboty

Belgické úřady vyhlásily v sobotu v Bruselu, kde sídlí také instituce Evropské unie a NATO, čtvrtý, nejvyšší stupeň ohrožení kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku. Předseda vlády také v sobotu na tiskové konferenci po zasedání bezpečnostní rady státu řekl, že panují obavy, že „by několik osob se zbraněmi a výbušninami mohlo zahájit útok… možná na několika místech“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

angrybear ( 23. listopadu 2015 18:25 )

Ty že jsi realista???

mandat ( 23. listopadu 2015 08:16 )

Vsadim se, ze lita oblecen v burce za zenskou a smeje se,jak je policie naivni.

charles009 ( 23. listopadu 2015 03:43 )

kdo z vas byl v Bruselu?

fotrpjotr ( 23. listopadu 2015 02:55 )

Brusel má strach o svůj kejhák,ale jinam nabízí kvóty.

kverry ( 22. listopadu 2015 23:07 )

hlásí se Brusel, tak je to vážný a rozšířené, tak máte držet pusy

Zobrazit celou diskusi